Ítélet született a sírhelyeken nyerészkedő temetői dolgozók ügyében

A Tatabányai Törvényszék vesztegetés elfogadásának bűntette miatt indult ügyben, nyilvános, folytatólagos tárgyaláson két vádlott vonatkozásában hozott ítéletet. A bíróság a II. és a III. rendű vádlottakat 2 év – végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, továbbá a III. rendű vádlottat 400.000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint mindkettőjükkel szemben 100 000 forint vagyonelkobzást rendelt el. Az ügyész 3 munkanapot tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére, a vádlottak és védőik tudomásul vették az ítéletet.

Az ügyészség indítványa alapján a bíróság még az előkészítő ülésen jóváhagyta az I. rendű vádlott és az ügyészség által kötött egyezséget, és a férfit 1 év 6 hónap – végrehajtásában 3 évre felfüggesztett – börtönbüntetésre, 300 000 forint pénzbüntetésre ítélte, valamint 100 000 forint vagyonelkobzásról is rendelkezett.

A megállapított tényállás szerint 2019. év közepe és 2021. július 1. között a vádlottak egy tatabányai Zrt. temető üzemeltetési csoportjában dolgoztak, az I. és a II. rendű vádlott szolgáltatási alkalmazottként, a III. rendű vádlott tehergépkocsi-vezetőként és raktárosként. 

A temetőüzemeltetési csoportvezető több sírköves vállalkozó részére lehetőséget adott a vádbeli időszakban, hogy a tatabányai köztemetők területén a szabad temetési helyekre urnaalapokat tegyenek le, melyre a sírhely megváltását követően csak az urnaalapot elhelyező sírköves vállalkozó helyezhetett el urna emlékművet. 

Az egyik sírköves vállalkozó 2019-ben megegyezett a II. rendű és a III. rendű vádlottakkal, hogy alkalmanként 30.000 forintot elfogadnak tőle azért, hogy segítik őt abban, hogy az urnaalapok könnyen értékesíthető helyen legyenek kijelölve, majd az urnaalapok telepítését követően, azokat a vádlottak kiajánlják a megrendelőknek. 

A II. és III. rendű vádlottak az I. rendű vádlottat az ajánlatáról tájékoztatták, aki az ajánlatot szintén elfogadta. A II. rendű vádlott közbenjárására a csoportvezető – aki nem tudott a vádlottak és a vállalkozó egyezségéről – engedélyezte, hogy a vállalkozó urnaalapokat telepítsen az Újtelepi temetőbe. A vádlottak közreműködésével a temető frekventált helyein kerültek sírhelyek kijelölésre, ahova a vállalkozó az urnaalapokat elkészítette, majd azokat az elhunytak hozzátartozóinak a vádlottak elsőként mutatták be. Mivel ezen sírhelyek a temető előnyös részein helyezkedtek el, a megrendelők az elsőként bemutatott sírhelyeket legtöbbször elfogadták. Az I. rendű vádlott az urnaalapok kiajánlása, értékesítése érdekében végzett tevékenységért legkevesebb 10 alkalommal 30 000 forint jogtalan előnyt vett át, melyből alkalmanként 10 000-10 000 forintot adott át II. és III. rendű vádlottaknak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !