Így védekezhetünk a zsebtolvajok ellen

„A zsebesek ellen csak egy orvosság van, s az az, hogy mindenki éberen vigyázzon a pénztárcájára, órájára, láncára, mert minden ember mögé nem állhat detektív…” – hangzott el az 1920-as években Nagy Ignác detektívfelügyelő szájából. Ez a tanács a mai napig érvényes, de mégis, hogyan védekezzünk a zsebtolvajok ellen?

"Egy átlagember számára nagyon nehéz kiszúrni a zsebtolvajokat. Szinte lehetetlen. Általában az emberek már csak azt veszik észre, hogy eltűnt a pénztárcájuk" – mondta a Zsaru Magazinnak Bartus Szilárd alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) zseblopási alosztály csoportvezetője.

A zseblopások elkerülése kihívás, mivel a tolvajok mindent megtesznek azért, hogy beolvadjanak a környezetükbe, és észrevétlenek maradjanak. Dolgozhatnak egyedül, de egy-két cinkossal is, akik elvonják az áldozat figyelmét. A bűncselekmények megelőzése érdekében nem árt tisztában lenni azokkal az ismeretekkel, amelyek segíthetnek elkerülni az áldozattá válást, illetve azonosíthatjuk velük a lehetséges veszélyes helyzeteket. Bartus Szilárd alezredes és Pék Veronika őrnagy, a BRFK zseblopási alosztályának másik csoportvezetője ehhez adtak hasznos tanácsokat.

1. Leginkább a zsúfoltabb helyeket szeretik

Zsebtolvajok bárhol előfordulhatnak, az alezredes szerint olyan eset is megtörtént, amikor a rakparton egy egyedül sétáló pár mögé osont a bűnöző, azonban a zsúfoltabb helyeken fokozottan ki vagyunk téve a veszélynek. Ugyanis az emberek tömegben általában türelmetlenek, sietnek, és megszoktak egy bizonyos fokú lökdösődést. A tömeg jó fedezéket nyújt a zsebeseknek, és könnyebben észrevétlenek maradhatnak. A pályaudvarok, a tömegközlekedési eszközök, a piacok és a nyilvános rendezvények, szórakozóhelyek, éttermek gyakori vadászterületeik.

2. Biztonságos helyen tartsuk az értékeinket!

Könnyen áldozattá válhatunk, ha értékeinket feltűnő, illetve könnyen megközelíthető helyen tároljuk. A tolvajok szeretik az egyszerű dolgokat, például egy zsebből kilógó telefon vagy pénztárca, egy nyitott hátizsák vonzó lehet számukra. Az értékeket célszerű elrejteni, illetve megfelelő ruhát választani a tárolásukra. Például olyan zsebet használni, amelyiket cipzár vagy gomb védi. A nadrág hátsó zsebe helyett inkább tartsuk értékeinket a nehezebben elérhető helyeken, például az elülsőben vagy a kabát belső zsebében! A nagyobb biztonság érdekében nem árt, ha a belső zseben gomb vagy cipzár van, így bezárható, és megnehezítheti a zsebtolvajok dolgát. Szintén jó lehet az övtáska, amelyet elrejthetünk a ruha alá, ahol a tolvajok nehezen találják meg, viszont könnyen szemmel lehet tartani. Illetve ha a zsebünkben van a telefonunk vagy a pénztárca, akkor a kezünket tartsuk az értékeinken!

3. Ne legyenek egy helyen az értékeink!

Ne egy, hanem több biztonságos helyen tároljuk a pénzünket és az értéktárgyainkat! Arra az esetre, ha a legrosszabb megtörténik, és egy zsebtolvajnak sikerül ellopnia valamit tőlünk, legalább ne veszítsünk el mindent!

4. A hátizsákok és a fedél nélküli táskák nem biztonságosak

Egy tolvaj könnyen kiemelhet dolgokat a hátitáskából anélkül, hogy az ember észrevenné, hiszen nincs szem előtt, így könnyebben el lehet csenni anélkül, hogy a tolvaj felhívná magára a figyelmet. Biztonságosabbak azok a táskák, amelyeket cipzárral vagy csattal lehet zárni. A tömegben inkább fordítsuk magunk felé a hátizsákot, hogy mindig lássuk. Ha helyet foglalunk egy étteremben vagy leülünk a buszon, tartsuk az ölünkben a táskát ahelyett, hogy letennénk a földre, illetve felakasztanánk a szék támlájára, ugyanis ott könnyű célpont lesz a tolvajok számára.

5. Legyünk óvatosak az idegenekkel!

Vigyázzunk azokkal, akik pénzt szeretnének váltani, útbaigazítást kérnek, adományt gyűjtenek, vagy csak leállnak velünk beszélgetni! Sokszor ez csak figyelemelterelés ahhoz, hogy ellopják az értékeinket. Maradjuk biztonságos távolságra tőlük, és mindig tartsuk szemünket az értékeinken!

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !