Három emberéletet követelt a felelőtlen előzés Nógrádban

A Balassagyarmati Járási Ügyészség kettőnél több ember halálát eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt emelt vádat egy 51 éves Nógrád vármegyei férfival szemben. Az elkövető az előzési szabályokat megszegve okozott balesetet, melyben a megelőzött gépkocsiban utazók életüket vesztették.

A vád szerint a férfi Balassagyarmat felől Őrhalom irányába vezette személygépkocsiját. Az elkövető egy balra ívelő útkanyarulat előtt egy másik autó előzésébe kezdett, noha az úttest két oldalát sűrű, összefüggő, fás, bokros növényzet határolta, ami miatt az út nem volt kellő távolságban belátható. A férfi már áttért a bal oldali sávba, mikor a kanyarban szemből felbukkant egy gépkocsi. Ennek vezetője késedelem nélkül az útpadkára kormányozta autóját, a vádlott is jobbra rántotta a kormányt, de autójának hátsó része nekiütközött a szemből érkezőnek.

Az ütközést követően a vádlott fékezéssel megállt, a szemből érkező gépkocsi viszont irányíthatatlanul átsodródott a másik forgalmi sávba, ahol összeütközött a vádlott által megelőzött autóval. Az ütközés után a szemből érkező jármű az oldalára borulva állt meg, míg a Balassagyarmat felől érkező autó a tetejére borulva a vízelvezető árokba került.

A baleset következtében a megelőzött gépjárművezető és két utasa a helyszínen elhunyt, a szemből érkező gépkocsi vezetője több súlyos sérülést szenvedett. 

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a KRESZ előzési szabályait, mert az előzés megkezdésekor az igénybe venni kívánt forgalmi sáv nem volt olyan távolságban szabad, hogy az előzés a szembejövő forgalmat ne zavarja – így meg sem kezdhette volna a manővert.

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádiratában a vádlottal szemben szabadságvesztés kiszabását és a közúti járművezetéstől végleges hatállyal történő eltiltást, valamint a másfél milliós bűnügyi költségek megtérítését indítványozta.

Arra az esetre, ha a vádlott a bíróság előkészítő ülésén a bűncselekmény elkövetését beismeri és lemond a tárgyaláshoz fűződő jogáról, az ügyészség 3 év 6 hónap szabadságvesztést és 6 év járművezetéstől eltiltást indítványozott.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt. (FOTÓ: KOMKA PÉTER / MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !