Az ügyészség súlyosabb büntetést indítványozott a „seicentos” testvérpárnak

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet jelentős súlyosítását indítványozta azzal a szerb testvérpárral szemben, akik miután megpróbáltak kirabolni egy ékszerboltot egy sárga Fiat Seicento-val menekülve több autót összetörtek.

Az ítélet szerint a testvérek 2022 januárjában Szerbiába történő hazautazásuk során úgy döntöttek, hogy néhány napot Debrecenben töltenek ismerőseiknél. Az idősebb vádlottat - egy korábbi bűncselekmény miatt - kiutasították Magyarországról, ezért ismerősével autót cserélt azért, hogy magyar rendszámú autóval nagyobb eséllyel elkerülje a rendőri ellenőrzéseket. A férfi bement egy kis ékszerboltba, és vásárlási szándékot színlelve aranyláncot keresett, majd megállapodott a tulajdonossal, hogy egy hét múlva érdeklődik. Ezt követően testvérével elhatározták, hogy az ékszerboltot kirabolják.

Az elkövetők 2022. január 27. napján visszatértek az ékszerboltba, ahol a testvér az eladóra szegezte a vitt gáz-riasztófegyvert és mindketten ütni-verni kezdték a férfit. Az eladó próbált védekezni, dulakodtak, amire egy utcán sétáló nő felfigyelt, és telefonon értesítette a rendőröket. Ezt észlelve a testvérek elfutottak, hátrahagyva a fegyvert és az időközben ékszerekkel telerakott táskájukat. Egy sárga Fiat Seicentoval menekültek az időközben kiérkező rendőrök elől, azonban pár perccel később - miután a saját autójukon kívül még 3 gépkocsit összetörtek -, a testvérpárt elfogta a rendőrség.

A Debreceni Törvényszék fegyveresen, jelentős értékre elkövetett rablás bűntettének kísérlete, súlyos testi sértés bűntettének kísérlete miatt a többszörös visszaeső elkövetőt 10 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra, testvérét 7 év 6 hónap fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. A törvényszék a vádlottakat 10, illetve 8 évre kiutasította Magyarország területéről.

Az ítélet ellen az ügyészség a vádlottak terhére jelentős súlyosításért, míg az elkövetők és védőik elsősorban felmentésért és eltérő tényállás megállapítása végett, másodsorban enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint az elsőfokú bíróság a súlyosító és enyhítő körülményeket nem a tényleges súlyuknak megfelelően vette figyelembe, emiatt indokolatlanul enyhe büntetést szabott ki a vádlottakkal szemben, amely a büntetési célok elérésére nem alkalmas. A büntetett előéletű vádlott kiutasítás hatálya alatt követte el az újabb, jelentős tárgyi súlyú bűncselekményeket. Tettéből egyértelműen arra kell következtetni, hogy a külföldi állampolgárságú vádlott Magyarország törvényeit teljes mértékben semmibe veszi, azokat magára nézve nem tartja kötelezőnek, ezért vele szemben végleges hatályú kiutasítás is indokolt.

Az ügyben másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !