Az olasz védelmi miniszter szerint nem dönthet a háborúról két vagy három ország a 27 tagú EU-n belül

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban nem hozhat döntéseket szűk körű találkozókon két vagy három ország a 27 tagú Európai Unión belül - jelentette ki Guido Crosetto olasz védelmi miniszter szombaton arra az új koalícióra utalva, amelyet Berlin, Párizs és Varsó jelentett be az előző nap.

Crosetto hibás jelzésnek és módszertani tévedésnek nevezte a pénteki berlini hármas találkozót, mert szerinte az gyengíti a demokratikus országok alkotta frontot.

"Micsoda hiba ez az előre rohanás! Ha nem vagyunk egységesek, Putyint segítjük győzelemre" - hangoztatta az olasz jobbközép kormány védelmi minisztere a La Repubblica című napilapnak nyilatkozva.

Olaf Scholz német kancellár az Emmanuel Macron francia elnökkel és Donald Tusk lengyel kormányfővel folytatott megbeszélése után bejelentette: új koalíciót hoznak létre Ukrajna szövetségesei annak érdekében, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel tudják ellátni Kijevet az Oroszországgal szembeni háborújában.

"El kell kerülni a hangzatos bejelentéseket, a megosztottságot, a kettesben vagy hármasban tartandó találkozókat, miközben Európában huszonheten vagyunk" - mondta Crosetto az Európai Unióra utalva. A védelmi miniszter az általa hangzatosnak tartott közlések példájaként említette a francia és a lengyel részről elmondottakat, miszerint a NATO katonái már Ukrajnában vannak.

Olaszországban "mindenki aggódik, és sokan félnek" az ukrajnai háborús helyzet esetleges rosszabbodása miatt - mondta. "Valljuk be, hogy a hatvanmilliós Olaszországban igen kevesen állnak készen háborúba menni!" - hangsúlyozta. Olasz csapatok soha nem fognak Ukrajnában harcolni - tette hozzá.

Úgy vélte, Vlagyimir Putyin orosz elnök számára a háborúban elesettek száma és az idő nem számít. Ezenkívül Putyin nagyon jól tudja, hogy a háborúkat a gazdaságban is vívják, valamint álhírekkel, amelyekkel hatást tudnak gyakorolni "a közvélemény hangulatára, fásultságára, egoizmusára, félelmeire".  

Antonio Tajani külügyminiszter a Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva azt mondta: Róma az első pillanattól az Európa kapujában álló Ukrajna oldalán áll, "de nem állunk háborúban Oroszországgal".  

"A mi célunk a béke elérése, nem pedig a háború kiszélesítése" - szögezte le az olasz diplomácia vezetője.

Tajani korábban azt mondta, "hiba lenne belépni Ukrajnába. Nekünk segítenünk kell Ukrajnát védekezni. De ha mi belépünk háborúzni Oroszországgal, ez a harmadik világháború kockáztatását jelentené". (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !