Az Európa Tanács figyelmeztet: a transzneműek továbbra is erőszakkal és diszkriminációval szembesülnek

Az Európai Tanács tagállamainak elsődleges felelősségük, hogy megszüntessék azokat az akadályokat, amelyekkel a transzneműek emberi jogaik gyakorlása során szembesülnek - hangsúlyozta Dunja Mijatovic, a strasbougi székhelyű testület emberi jogi biztosa.

Az Európa Tanács csütörtökön tette közzé az Emberi jogok és a nemi identitás és nemi önkifejezés című jelentést. Ezzel összefüggésben Mijatovic felhívta a figyelmet: annak ellenére, hogy a transzneműek láthatóbbá váltak és jogaikat elismerik, továbbra is erőszakkal és diszkriminációval szembesülnek.

"A transzneműek nagyobb láthatósága és tudatossága a társadalom minden szintjén, valamint emberi jogaik elismerése terén Európa-szerte elért jelentős előrelépés ellentétben áll a diszkrimináció, az erőszak megdöbbentően magas arányával, amelyet mindennapi életükben ezek az emberek tapasztalnak" - hangsúlyozza a biztos.

A jelentés olyan területekere világít rá a transzneműek jogaival kapcsolatban, mint a megkülönböztetés, az erőszak, a családjog, az egészségügyi ellátás, a nemek jogi elismerése, a menekültügy, a foglalkoztatás, az átnevelési gyakorlatok, az oktatás, valamint a szegénység és a lakhatás. Olyan kérdésekkel is foglalkozik, amelyek a közelmúltban heves nyilvános viták gyújtópontjává váltak: például a nemek szerint elkülönített terekhez való hozzáférés, vagy a transzneműek jogainak a nők jogait fenyegető alapvető veszélyként való beállítása.

 A jelentés foglalkozik továbbá a transznemű gyermekek és fiatalok jogaival és érdekeivel különböző helyzetekben, a nem bináris személyek elismerésével és védelmével.

Arra is felhívja a figyelmet, hogy "a marginalizált csoportokat egyre inkább politikai haszonszerzés céljából eszközként használják fel. "A genderellenes narratívák végső soron mindenki jogait aláássák, de a társadalmi nemmel és a nemi önkifejezéssel kapcsolatos úgynevezett hagyományos normákra való összpontosításuk különösen rombolja a transzneműek jogait" - hangsúlyozta Mijatovic.

A biztos 15 ajánlást fogalmazott meg a tagállamok számára, hogy valódi előrelépést érjenek el a transzneműek életében, és biztosítsák számukra, hogy mindenki mással egyenlően éljék meg emberi jogaikat.

Az ajánlások központi eleme a transzneműek emberi méltóságának, testi és lelki integritásának és személyes autonómiájának megerősítése. Ebben a tekintetben a biztos a többi között azt ajánlja, hogy önrendelkezésen alapuló jogi nemi elismeréshez való hozzáférést biztosítsanak az ezt igénylő transzneműek számára. Ezen túlmenően a hozzáférést kell biztosítani a transzneműek számára a számukra megfelelő, diszkriminációmentes egészségügyi ellátáshoz, anélkül hogy mentális zavarokkal diagnosztizálnák őket.

A biztos arra is felszólította a tagállamokat, hogy tartsák tiszteletben a transznemű gyermekek emberi jogait, és biztosítsák, hogy nemi önkifejezésüket az életkoruknak és érettségüknek megfelelően kellő súllyal vegyék figyelembe.

Ezen túlmenően a biztos hangsúlyozta: A transzneműek számára nincsenek "különleges jogok" fenntartva, az emberi jogok egyetemesek, mindenkire egyformán vonatkoznak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !