Az élelmiszerárak növekedésével a bolti lopások száma is drasztikusan megnőtt Magyarországon

2022-ről 2023-ra több mint hatvan százalékkal nőtt a bolti lopások száma - közölte az RTL Híradó.

Magyarországon tavaly rekordot döntött az élelmiszer-infláció, átlagosan 26 százalékkal fizettünk többet a bevásárlásért. Az élelmiszerárak növekedésével a bolti lopások száma is megemelkedett Magyarországon. 

„Évről évre egyre kevésbé volt jellemző a bolti lopás. Gyakorlatilag egy másfél-két évvel ezelőtt, amikor elkezdtek az élelmiszerek árai ugrásszerűen emelkedni, akkor változott meg néhány hónap leforgása alatt az egész tendencia, onnantól kezdve rosszabbodtak a statisztikák” – mondta a Házon kívülnek Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

A rendőrség adatai szerint az utóbbi egy évben 61 százalékkal nőtt a bolti lopások száma Magyarországon. A csoportos elkövetők kisebb vagyonokat lopnak, és egyre több az erőszakba forduló bolti lopás. 

A tolvajok mindinkább megrendelésre dolgoznak: alkoholt, vegyi árut és édességeket raknak össze egy csomagba, amit a megrendelők aztán eladhatnak. A Lidlnél is a kávé, a szeszes ital és az édesség a legkelendőbb az áruházi szarkák körében. A Tesco azt írja, hogy a számok az ünnepi időszakokban igazán kiugróak. Náluk viszik a húsárut, például a csirkemellet, a szalámit, a sajtokat, a ruhát és a barkácstermékeket is.

A lopások megfékezésére az Országos Rendőr-főkapitányság Biztonsági Háló néven egy munkacsoportot hozott létre, amely 2023 végén alakult meg. A csoport havi üléseire  a nagy üzletláncok biztonsági szakértőit, szakembereit hívják meg. Abban mindannyian egyetértenek, hogy a rendőri jelenlét nagyon fontos visszatartó erő lehetne, csak hát rendőrből meg nincs elég.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !