A rendőrség jelzés nélküli, fedélzeti kamerákkal ellátott szolgálati autókkal járőrözik a gyalogosok védelme érdekében (videó)

Nógrád vármegyében is történtek olyan balesetek, amikor zebrán ütöttek el gyalogost, ezért a rendőrség jelzés nélküli, fedélzeti kamerákkal ellátott szolgálati autókkal járőrözik a gyalogosok védelme érdekében - írta a police.hu.

A Nógrád Vármegyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai a közlekedési balesetek megelőzése érdekében eljárás jogilag bizonyító erejű videófelételt készítő digitális fedélzeti kamerákkal felszerelt civil jellegű szolgálati gépjárművekkel dolgozik a vármegye közútjain. Munkájuk során az elmúlt héten két olyan gépjárművezetővel szemben folytatták le a szükséges intézkedést, akik a videófelvételek tanulsága szerint a zebránál megálló gépkocsi mellett szabálytalanul, lassítás és megállás nélkül hajtottak el.

A KRESZ előírja, hogy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a járművezetőknek elsőbbséget kell adniuk a gyalogosoknak. Útkereszteződésnél a bekanyarodó járművel – akkor is, ha nincs kijelölt gyalogos-átkelőhely – elsőbbséget kell adni a gyalogosnak, ha azon az úttesten megy át, amelyre a jármű bekanyarodik. Azt a helyet, ahol a gyalogosoknak elsőbbsége van, a jármű vezetőjének csak olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy az elsőbbségadási kötelezettségének eleget tudjon tenni. A jármű vezetőjének a kijelölt gyalogos-átkelőhelyet csak fokozott óvatossággal és olyan sebességgel szabad megközelítenie, hogy a járművel, amennyiben szükséges, a gyalogos-átkelőhely előtt meg is tudjon állni. A kijelölt gyalogos-átkelőhely előtt megálló vagy forgalmi okból álló jármű mellett meg kell állni és csak akkor szabad továbbmenni, ha ezzel nem sértik meg a gyalogosok elsőbbségi jogát.


KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !