A globális hálózat nyilvánosságra hozta tervét a készpénz végleges leváltásáról

A SWIFT globális banki üzenetküldő hálózat a következő egy-két évben olyan új platformot tervez létrehozni, amely a világ központi bankjainál ma még fejlesztés alatt álló digitális jegybankpénzeket (CBDC) a meglévő pénzügyi rendszerhez kapcsolná hozzá, ezzel zökkenőmentessé tenné a készpénz digitális alternatíváját jelentő CBDC-k globális használatát.

A Reuters szerint a lépés az eddigi egyik legjelentősebb fejlesztés lenne a kialakulóban lévő CBDC ökoszisztéma számára, tekintettel a SWIFT globális bankrendszerben betöltött kulcsszerepére. Az indulás valószínűleg az első nagyobb digitális jegybankpénzek bevezetésének időpontjához lesz igazítva - írta a Portfolio.

A világ központi bankjainak mintegy 90%-a már vizsgálja, hogy bevezesse valutájának digitális változatát. A legtöbbjük nem akar lemaradni a bitcoin és más kriptovaluták mögött, de küzdenek a bevezetés technológiai komplexitásával. Egyes országok, mint például  Bahama-szigetek, Nigéria és Jamaica már rendelkeznek CBDC-vel. Kína már előrehaladott állapotban van az e-jüan kipróbálásával. Az Európai Központi Banknál szintén folyamatban van a digitális euró kikisérletezése, míg a Nemzetközi Fizetések Bankja, a globális központi banki ernyőcsoport több határokon átnyúló kísérletet is folytat.

Nick Kerigan, a SWIFT innovációs vezetője elmondta: egy hat hónapos kísérleten vannak túl, ebbe a német, francia, ausztrál, szingapúri, cseh és thaiföldi központi bankok, részben névtelenséget kérő kereskedelmi bankok és elszámolási platformok 38 tagú csoportját vonták be, és az egyik legnagyobb globális együttműködést jelentette a CBDC-k és a "tokenizált" eszközök világában.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !