Ukrajna megépíti Európa legnagyobb atomerőművét

Ukrajna már az idén megkezdi a legnagyobb európai atomerőmű építését a lengyel határtól mintegy 180 kilométerre fekvő Hmelnickij városnál – jelentette be Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter.

A tervek szerint a Hmelnickij atomerőműben további négy atomreaktor blokk épül nyugati segítséggel. Az erőmű meglévő két blokkja egyenként 1000 megawatt bruttó teljesítményű szovjet tervezésű reaktorral rendelkezik.

A Hmelnickij atomerőmű Ukrajna négy atomerőműve közül a legkisebb. „Hat reaktoros kapacitásával pedig ez lesz a legnagyobb Európában, és még a Zaporizzsjai Atomerőműnél is nagyobb teljesítményű” – mondta az energiaügyi miniszter.

Az építkezés a tervek szerint idén kezdődik. A hármas és a négyes reaktor szovjet tervezésű, VVER-1000 típusú lesz, a további kettő pedig az amerikai Westinghouse AP-1000-es reaktorával épül meg. Az erőmű az épülő négy reaktorral együtt összesen több mint 6200 megawatt teljesítménnyel rendelkezik majd.

A miniszter elmondása szerint a bővítés kompenzálja majd az elfoglalt Zaporizzsjai Atomerőmű kapacitását.

Az orosz-ukrán háború közel két évvel ezelőtti kezdete előtt Ukrajna villamosenergia-termelésének több mint 50 százaléka nukleáris energián alapult. Kijev rendszeresen exportálja az Európai Unióba a felesleges villamos energiát. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !