Több mint 1 milliárd forintot csalt el egy fuvarozó vállalkozó

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben egy fuvarozó vállalkozóként dolgozó férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és közokirat-hamisítás bűntettével vádol az ügyészség.

A vádirat szerint a terhelt elhatározta, hogy a fuvarozási tevékenységéből származó haszon maximalizálása érdekében a közúti árufuvarozás során az útdíjköteles útszakaszok használatával felmerülő útdíj és az annak meg nem fizetése miatt kiszabott bírság, valamint a fuvarozást végző munkavállalói részére kifizetett személyi juttatásokat terhelő adók és járulékok megfizetését elkerüli. Ennek érdekében kitalált egy, a személyét az útdíjszedő, az adóhatóság és egyéb hatóság előtt rejtve tartó elkövetési mechanizmust, vagyis a jogellenes adókijátszás érdekében, a fuvarozáshoz használt gépjárművek üzembentartóiként olyan cégeket jegyeztetett be a gépjármű-nyilvántartásba, amelyeket a névleges ügyvezetők helyett ténylegesen ő irányított. A cégek vagyonnal nem rendelkeztek, ezért a díjtartozás megfizetésére lehetőségük nem volt. 

A vádlott e tevékenységével több mint 1 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek.

A vádhatóság képviselője a terhelt beismerése esetére – halmazati büntetésül – 9 év szabadságvesztés büntetés, 9 év közügyektől eltiltás, valamint pénzbüntetés kiszabását indítványozta.

Az előkészítő ülésen a terhelt nem ismerte be bűnösségét, a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a bíróság a bizonyítási indítványok elhangzását követően tárgyalásra utalta az ügyet.

Az eljárás 2024. május 28-án és 30-án a vádlott kihallgatásával folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !