Saját anyját próbálta megölni egy magyar ápolónő

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyását indítványozta azzal az ápolónővel szemben, akit megpróbálta megmérgezni édesanyját. A nőt a bíróság 11 év fegyház büntetésre ítélte. 

Az ítélet szerint a bűncselekmény elkövetésekor a vádlott már közel húsz éve szakképzett nővérként dolgozott abban a kórházban, ahová a pszichiátriai betegségben szenvedő édesanyját - még 2021 nyarán - gyógykezelésre felvették. Lánya különböző egészségügyi problémákra hivatkozva elérte, hogy áthelyezzék az asszonyt az intézmény azon osztályára, ahol ő is dolgozott. Az áthelyezés után az éjszakai műszakban magához vett egy adag – kizárólag orvosi utasításra beadható – morfint, amit különböző gyógyszer származékokkal összekeverve infúzió útján édesanyja szervezetébe juttatott. Az asszony ennek hatására életveszélyes állapotba került, életét csak a gyors orvosi beavatkozás és az azt követő többhetes kezelés mentette meg.

Az Egri Törvényszék a vádlottat előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 11 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A törvényszék a vádlottat végleges hatállyal eltiltotta ápolói foglalkozása gyakorlásától. 

Az ítélet ellen a vádlott felmentés érdekében, míg védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a bűncselekmény minősítése és a kiszabott büntetés egyaránt törvényes. A vádlott mindvégig céltudatosan cselekedett. Mindent megtett azért, hogy édesanyja a kórházban az ő felügyelete alá kerüljön, majd az általa összeállított infúziós keveréket nagy dózisban juttatta a sértett szervezetébe annak érdekében, hogy őt megölje. A bűncselekmény nyomainak eltüntetésére, a külön zárható szekrényben tárolt, szigorú ellenőrzés alapján felhasználható morfint a kollégáit megtévesztve vette magához. A fellebbviteli főügyészség megítélése szerint a vádlott a betegek és az orvosok részéről is feltétlen bizalmat élvező ápolói szakmájával súlyosan visszaélt, ezért a büntetés enyhítésére irányuló védelmi fellebbezések nem lehetnek eredményesek.

A védelmi fellebbezéseket a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla bírálja el.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !