Rossz hír jött az ingázóknak

Kiderült, hogy a mindennapos munkahelyre, majd visszafele ingázás nemcsak kényelmetlen, de még az ember egészségére nézve is káros lehet - írta a hvg.hu.

Egy új, 23 415 ember részvételével készült dél-koreai tanulmány szerint ugyanis azok, akik napi szinten több mint egy órát ingáznak, 16 százalékkal nagyobb eséllyel mutatják a depresszió tüneteit, mint azok, akik napi 30 percnél kevesebbet töltenek a forgalomban.

Mindez persze még nem minden: az ingázás sok időt elvesz az általában egyébként is ülőmunkát végző emberek szabadidejéből, ez pedig rosszabb egészségi állapothoz, túlsúlyhoz, valamint rosszabb alvásminőséghez vezet – sőt, a megnövekedett alkoholfogyasztás is a számlájára írható, ahogyan a magasabb vérnyomás is – írja a Science Alert.

Dél-Korea azért ideális terepe egy ilyen vizsgálatnak, mert az OECD-országok közül itt a leghosszabb az átlagos ingázási idő (47 perc, ami heti kb. 4 óra), valamint a depresszióban szenvedő emberek aránya is. Ennek ellenére azonban eddig nem igazán került a vizsgálódások fókuszába az, hogy milyen egészségügyi hatásai lehetnek a hosszas ingázásnak.

A nemek között eltéréseket figyeltek meg a kutatók – a férfiak esetében a mentális probléma és az ingázás közötti kapcsolat akkor volt erősebb, ha az egyén nem volt házas, heti 52 óránál többet dolgozott, és gyereke sem volt.

A nőknél a depressziós tünetek inkább azoknál mutatkoztak a sokat ingázók között, akik alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, több műszakban dolgoztak, és gyerekük volt. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a Journal of Transport & Health folyóiratban publikált tanulmány nem tudott ok-okozati összefüggést felmutatni.

Ennek ellenére a lehetséges kapcsolat is érdekes, és felhívja a figyelmet a mindennapos ingázás problémájára – és akkor a forgalomban belélegzett szennyezett levegő káros hatásairól nem is esett szó.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !