Nem látta el, hanem otthonába vitt egy HÉV peronján eleső és lebénult férfit a mentőápoló

A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt egy mentőápoló ellen, aki nem egészségügyi intézménybe vitt egy eséstől lebénult férfit, hanem annak otthonába szállította mentővel, majd papíron azt jelentette, hogy a sértettet nem is találták meg a kivonuláskor - közölte a Pest Vármegyei Főügyészség közleményben az MTI-vel.

A vádirat szerint 2022. szeptember 18-án a hajnali órákban egy szigetszentmiklósi HÉV-állomáshoz riasztották a mentőket, mert a peronon egy férfi - az ügy sértettje - feküdt és nem tudott felállni.

A mentő kiérkezése után az ápoló - az ügy vádlottja - is megpróbálta felállítani az ekkor már mások által egy padra ültetett ittas sértettet, de nem járt eredménnyel. Ekkor az ápoló úgy döntött, hogy a sértettet nem szállítják be egészségügyi intézménybe további vizsgálatok céljából, hanem az otthonába viszik.

Ott a férfi állapotáról azt mondták édesanyjának, hogy zsibbad a lába, nagyon fáznak a végtagjai és amennyiben ezek a tünetei nem enyhülnek, hívjon hozzá újfent mentőt. Ezután a vádlott és az őt szállító mentőautó az otthonában hagyta a férfit.

Az ápoló a kivonulásukat már úgy dokumentálta, hogy amire a HÉV-állomásra kiérkeztek az ismeretlennek megjelölt személy már onnan eltávozott, így nem volt kit ellátniuk.

Mivel a férfi fájdalmai nem enyhültek, édesanyja mentőt hívott hozzá és kórházba szállították, ahol megműtötték és mélyaltatásba helyezték.

Az eljárás során megállapították, hogy az esés következtében a sértett két csigolyája eltört, továbbá gerincvelője is súlyosan sérült. Ennek következtében alsó testfele már a HÉV-állomáson teljesen lebénult.

Az elkövető ápoló nem a számára előírt szakmai szabályoknak megfelelően látta el a sérült férfit, szabálysértése alkalmas volt a sértett közvetlen veszélyeztetésére - írta a főügyészség. Hozzátették: később, a műtét utáni kórházi kezelése során a sértett elhunyt, de az már nem vezethető vissza a vádlott szakmai szabályszegésére.

Az ügyben a Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat az ápoló ellen.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !