Nehezebb lesz készpénzhez jutni a magyar falvakban

Egy új jegybanki rendelet szerint a nem városi rangú településen készpénzes automata abban az esetben üzemeltethető, amennyiben azt az ügyféligény, a forgalmi adatok vagy a lakosságszám indokolja. Mindezt azt jelenti, hogy a falvakban ezentúl nem lesz kötelező a bankoknak ATM-eket üzemeltetni - írta az atv.hu. 

A feltételeknek való megfelelést visszamenőleg is vizsgálhatják. Tehát ha az ügyféligény,  a forgalmi adatok vagy a lakosságszám nem indokolja a pénzautomata meglétét, akkor azt nem kell pótolni a korábbi rendeletnek való megfelelés érdekében – derül ki a Magyar Közlönyből. 

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke 2023 elején rendeletben szabta meg, hogy egy banknak a betéti- és hitelkártya kibocsátások számától függően hány pénzkiadó gépet kell működtetnie fővárosi kerületekben, vármegyeszékhelyeken, és  más településeken.

A tavalyi jogszabály szerint ha egy bankfiókban a folyamatosan csökkenő forgalomra hivatkozva megszüntetik a pénztárat, az intézet köteles két új ATM-et üzembe helyezni, amelyek közül az egyiket ott a bankfiókban, a másikat az orvosi rendelő, boltok, posta közelében, tehát az emberek által gyakran látogatott helyeken. Mostantól viszont ez "az adott vármegyében vagy fővárosi kerületen belül” érvényes, vagyis az adott településtől távol is lehet.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !