Magyarországon minden ötödik gyerek szexuális zaklatás áldozata lehet

Minden ötödik magyar gyereket érhet szexuális zaklatás, kétharmaduk lány – erről beszélt Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakember, a Hintalovon Alapítvány vezetője a Deutsche Welle Zajszűrő c. műsorában a kegyelmi botrány kapcsán, amelyet a Telex szemlézett. Hozzátette: az ilyen zaklatásokat a valóságban és az online térben is elkövethetik.

A szakember szerint a valódi probléma nemcsak az, hogy sok ilyen eset történik, de az is, hogy jelentős részüknek nincs következménye. Szerinte a magyar gyermekvédelmi rendszer évtizedeken át görget maga előtt komoly szerkezeti problémákat. Amit most látunk a 2024-ben kitört botrányban, az Gyurkó szerint egyrészt aktualitás, másrészt a több évtizedes halogatás következménye.

Felidézte: sokat lehetett hallani a gyerekvédelemről az elmúlt években, de azok, akik ténylegesen ezen a területen dolgoznak, nem igazán értették, a kormány mit ért alatta - írta az RTL. Szerinte a mostani eset azt is megutatja, hogy fontos volna, hogy amit az igazságszolgáltatási rendszer kimond, azt egy másik rendszer ne tegye idézőjelbe.

Úgy látja: az utóbbi években inkább csak kommunikációs formula volt a gyermekvédelem, semmint valós cselekvés. Fontos lenne, hogy a gyerekvédelmet ne politikai termékként kezeljék, és hogy a pedofíliát ne a politikai arénában használják egymás megbélyegzésére az emberek anélkül, hogy valójában értenék, miről szól. Szerinte életveszély, ha a gyerekvédelmet csak kommunikációs eszközként használják egyesek.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !