Magyarországon ezekkel a trükkökkel csapják be a nyugdíjasokat a tolvajok

A rendőrség már külön kiadványt is készített az idősek számára, hogy felismerjék a veszélyes helyzeteket, és ne váljanak áldozattá. A 2023-ban eddig elkövetett bűncselekmények mintegy 17,2 százalékának 60 éven felüli sértettje volt Magyarországon. A Bűnügyi Statisztikai Rendszer havonta frissülő adatai szerint ugyanis a 34 708 esetből 5968 darab volt olyan, amelynek sértettje 60 éven felüli volt – írta a Pénzcentrum. 

A statisztikák szerinti a top 10 bűncselekményt, amit idősek kárára követtek el – Baranya vármegye kivételével – mindenhol a lopás vezeti a ranglistát. Mindezek mellett a 60 év felettiek ellen elkövetett bűncselekmények 10-es listáján szerepel még a testi sértés, a zaklatás, a rongálás, a kifosztás, a magánlaksértés és a sikkasztás.

Az idősek ellen elkövetett bűncselekményekkel, azokon belül is az egyik legaljasabb formája, az unokázós csalás - hiszen a bűnöző itt az áldozat szeretetét, jóindulatát használja ki. A csalók telefonon, az idősek unokájának, családtagjainak kiadva magukat csalják ki a megtakarításokat. A sztori 99 százalékban az, hogy a hozzátartozó valamilyen bajba került, például autóbalesetet szenvedett, és azonnal szüksége lenne nagyobb mennyiségű készpénzre, hogy elkerülje a további incidenseket.

A tapasztalatok szerint a bűnözők körében a legkedveltebb ürügyek, amelyekkel becsöngetnek az idősekhez a következők:

  • Pénzt hoztak a nyugdíjfolyósítótól vagy az önkormányzattól, vagy közüzemi szolgáltató munkatársaként a számlán jelentkező túlfizetést hozták ki az ügyfélnek.
  • Jellemző a vásárlási vagy eladási szándékkal történő házalás során ( pl..fa-, burgonya vagy hagyma eladás, vasanyag, régi használati tárgyak megvásárlása..stb.. ) történő átverés is. Lényeges, hogy az átadott összegből vissza kelljen adni a gyanútlan sértettnek, mert eközben figyelik meg, hogy hol tárolja a megtakarítását, majd a sértett figyelmét elterelve gyorsan elemelik a félretett pénzt, ezután sietősen távoznak.
  • Jellemzően kapcsolódik az esetekhez a 20 000 forintos bankjegy felváltatása. Erre gyorsan előkerül a biztonságosnak vélt rejtekhelyen tartott pénz, így a tolvajnak már nem is kell keresgélni. Régi módszer, hogy az elkövető hirtelen „rosszul érzi magát” és vizet kér. Amíg a jó szándékú áldozat a konyhába megy, máris a bűnöző zsebébe vándorol a zsákmány.
  • Előfordult, hogy az elkövetők a sértett családtagjának ismerősének adják ki magukat, akik a készpénz tartozásukat hozták, mely megfizetéséhez a sértettet pénzváltásra kérték. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !