Letartóztatásban a Marketplace csaló

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 19 éves ukrán állampolgárságú férfinek, akivel szemben információs rendszer felhasználásával jogosulatlanul megszerzett elektronikus készpénz-helyettesítő fizetési eszköz felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indult büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló adatok alapján a gyanúsított egy debreceni lakost tévedésbe ejtett oly módon, hogy a sértettel a Facebook Marketplace oldalon közzétett hirdetése kapcsán az üzenetváltó felületen felvette a kapcsolatot és megegyezett vele abban, hogy az általa hirdetett terméket megvásárolja és a vételárat futárszolgálat szolgáltatásán keresztül fogja kifizetni. A gyanúsított a sértett részére a futárszolgálat nevében egy megtévesztő e-mail üzenetet küldött, mely adathalász linket tartalmazott. A sértett a linket megnyitotta, az oldal tartalma szerint, ahhoz, hogy megkapja a gyanúsított által fizetett vételárat, meg kellett adnia a bankkártya adatait. A sértett – abban a tudatban, hogy kifizetéshez ezen adatok megadása szükséges – a bankszámlájához tartozó bankkártyájának az adatait megadta az adathalász weboldalon. Miután a gyanúsított megszerezte a sértett bankkártyájának az adatait, mobiltelefonjára Google Pay regisztrációt kezdeményezett, majd a sikeresen digitalizált bankkártyával egy veszprémi ATM -ből a sértett bankszámlájáról két készpénzfelvételt hajtott végre 10 000 forint és 400.000 forint összegben. A bűncselekménnyel okozott kár 410 000 forint. 

A gyanúsított ugyanezzel a módszerrel tévedésbe ejtett mezőtúri, mezőkövesdi, budapesti és pécsi lakosokat is. A további bűncselekményeivel okozott kár 975 000 forint. Egy alkalommal a gyanúsított rábírta fiatalkorú ismerősét egy veszprémi bank előtt, hogy az iPhone típusú mobiltelefonjára egy sértett bankkártya adatainak birtokában Google Pay regisztrációt kezdeményezzen, melyhez a szükséges adatokat a gyanúsított diktálta le neki. Miután a fiatalkorú sikeresen digitalizálta a sértett bankkártyáját, az ATM-ből a sértett bankszámlájáról két készpénzfelvételt hajtott végre és a bűncselekménnyel 406 000 forint kárt okozott. 

A bíróság az elfogatóparancs alapján kézre kerített, többszörösen büntetett előéletű férfi letartóztatását a gyanúsított jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének vagy meghiúsulásának megakadályozása céljából, valamint a bűnismétlés veszélyére figyelemmel is indokoltnak látta. 

A végzés véglegessé vált.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !