Késekkel hadonászva véletlenül megvágta volt élettársát egy nő, majd az erősen vérző férfi kérésére sem hívott mentőt

A Szolnoki Törvényszék másodfokú döntésével jogerősen lezárult annak a 49 éves, büntetett előéletű nőnek a büntetőügye, aki egy szajoli családi házban, a kezében késekkel hadonászva véletlenül súlyosan megvágta volt élettársát, majd az erősen vérző férfi kérésére sem hívott mentőt hozzá, és segítségnyújtás nélkül távozott. 

A nő és volt élettársa a férfi szajoli házában veszekedtek, amikor az asszony a táskájából hirtelen elővett két konyhakést, és azokat a hegyükkel maga felé fordítva volt párját azzal fenyegette, hogy öngyilkos lesz. A férfi ezt megpróbálta megakadályozni, és elvenni tőle a késeket, de a nő ekkor azokat felé fordította. A dulakodás közben mindketten a földre estek, miközben az asszony egyensúlyát elveszítve a jobb kezében tartott késsel, hadonászó mozdulatot tett, amibe a férfi belecsúszott. 

A kés mély sebet ejtett a lábán, ami erősen vérzett, ezért arra kérte volt párját, hogy azonnal hívjon mentőt. A nő látta, hogy a férfi súlyosan megsérült, de nem hívott mentőt, azt mondta „én biztos nem”, majd kiszaladt a házból. A férfinak – aki 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, és utóbb meg kellett operálni – sikerült kijutnia a házból, az udvaron segítségért kiabált, és végül az egyik szomszédja hívott hozzá mentőt. 

Az ügyben a Szolnoki Járási Ügyészség emelt vádat. A Szolnoki Járásbíróság 6 tárgyalást tartott, majd az utolsón ítéletet hozott. A nőt – akit korábban rablás és kifosztás bűntette miatt is elítéltek már – tettéért gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége és a veszélyhelyzetet előidéző által elkövetett segítségnyújtás elmulasztásának bűntette miatt 2 év börtönre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyektől. 

Emellett, figyelemmel arra, hogy az asszonyt a korábbi elítélésének próbaideje alatt, szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, elrendelte a vele szemben korábban 2 rendbeli kifosztás bűntette miatt jogerősen kiszabott 2 év börtönbüntetés végrehajtását is.

Az ítéletet az ügyészség tudomásul vette. A vádlott és annak védője azonban elsődlegesen felmentés, másodsorban eltérő jogi minősítés, harmadsorban a kiszabott büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így az ügy másodfokon, a Szolnoki Törvényszéken folytatódott, ahol  nemrég jogerősen befejeződött.

A fellebbezések nem vezettek eredményre. A Szolnoki Törvényszék 2024. február 7-én meghozott másodfokú döntésében az elsőfokú bíróság törvényes és megalapozott ítéletét lényegét tekintve helybenhagyta. 

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !