Az eljáró bírót, az ügyvédet és a szakértőt is megöléssel fenyegette

A Tatabányai Törvényszék nyilvános folytatólagos tárgyaláson, terrorcselekménnyel elkövetett fenyegetés bűntette miatt indult ügyben hozott ítéletet. A bíróság a vádlottat 3 év fegyházbüntetésre, mellékbüntetésként 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2015-ben létesített élettársi kapcsolatot a sértettel, kapcsolatukból 2016-ban gyermekük született. A vádlott ittas állapotban folyamatosan kiabált és vitatkozott élettársával, a lakásukban lévő dolgokat megrongálta, összetörte, illetve már ekkor mondott olyanokat, hogy másokat meg fog ölni. A vádlott és a sértett élettársi kapcsolatának 2019 márciusában lett vége, amikor a sértett elköltözött a közös gyermekükkel. 

A sértett 2021-ben bírósági eljárást indított a vádlottal szemben a gyermek láthatásával, a szülői felügyeleti jog gyakorlásával és a gyermektartásdíjjal kapcsolatban. A bírósági eljárás során a vádlott a tárgyalásokon megfenyegette az eljáró pszichológus szakértőt, a bírót, a pszichiáter szakértőt, illetve a sértett ügyvédjét. 

A Győri Járásbíróság 2022. június 30-án hozott ítéletében a kiskorú gyermek vonatkozásában a szülői felügyeleti jog gyakorlására a sértett lett jogosult. A bíróság az apai kapcsolattartást úgy határozta meg, hogy arra kéthetente jogosult az apa a kapcsolattartási ügyeleten, mely döntést a vádlott nem tudta elfogadni. 2022. második felében és 2023. elején többször előfordult, hogy kihívta a rendőrséget a sértett szüleinek címére és a kapcsolattartási pontra is, azt állítva, hogy elrabolták a gyermekét és nem tud vele emiatt találkozni. 

A hívások során azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben a rendőrség nem intézkedik az általa elvárt módon - nem megy ki egy járőr a fia nagyapjához és nem deríti ki, hogy hol található a gyermeke -, úgy megöli, elvágja a torkát a gyermekelhelyezési ügyben döntést hozó bírónak, az ügyvédnek, a szakértőknek, illetve a nagyapának is. 

A vádlott rendőrségi ügyeletre, a segélyhívó központba történő folyamatos telefonhívásai miatt a hatóság büntetőeljárást kezdeményezett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !