A keresetekhez képest Budapesten a legdrágább lakást bérelni Európában

Budapest a legdrágább európai város az albérlők számára: a magyar fővárosban a legnagyobb a különbség az átlagos lakásárak és az átlagos keresetek között - derült ki a The Economist számításaiból a 24.hu szerint

A The Economist 35 európai nagyváros albérletpiacát vetette össze Londontól Ankaráig. A rangsorolás alapja az a népszerű irányelv volt, amely kimondja, hogy egy bérlő az adózás előtti jövedelmének legfeljebb harminc százalékát költheti a lakhatására, majd ezt az arányt használva megnézték, hogy mekkora jövedelemre van szükség az adott városban egy kényelmes, egyszobás lakás bérléséhez. Londonban és Genfben van szükség a legmagasabb éves jövedelemre az egyedül élő bérlők számára (95 ezer dollárra, 34 millió forintra), míg Ankarában lehet kijönni a legszerényebb díjazásból (18 ezer dollárral, 6,4 millió forinttal).

Ugyanakkor az átlagkeresetek rendkívül eltérőek a kontinensen, ezért az Economist kidolgozta az úgynevezett Bradshaw-pontszámot, hogy megtudja, mennyire megfizethető egy átlagos albérlet egy átlagos kereső számára. Minél magasabb a pontszám, annál közelebb vannak az átlagkeresethez az albérletárak, vagyis annál megfizethetőbb egy adott városban egyedül lakást bérelni. Eszerint Budapest a legkevésbé albérlőbarát város: itt a legnagyobb a különbség az emberek fizetése és az albérlet árak között. 

A teljes listát itt lehet böngészni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !