Többet dolgoznak, mégis kevesebbet visznek haza a tűzoltók

Évekig tartó pereskedésre készülnek a tűzoltók, így próbálják ugyanis érvényesíteni a kárigényüket az általuk diszkriminatívnak tartott munkaidő-beosztásuk miatt. Több százan már el is indították a folyamatot, és akár nemzetközi bírói fórumig is elmennek, ha szükségesnek látják – írja a 24.hu. 

A tűzoltók többsége ma heti negyvennyolc órát dolgozik, holott Magyarországon a maximális társadalombiztosítási bejelentési idő heti negyven óra - tudatta a Népszava. Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint a tűzoltók lényegesen több munkáért kevesebb kompenzációban részesülnek, mint a hasonló bérekre bejelentett, normál hivatali időben dolgozó munkavállalók.

Az érdekvédők szerint összességében átlagosan személyenként ötmillió forintos kárigényről lehet szó az elmúlt három évre vetítve. A tűzoltóknál a heti negyvennyolc óra úgy jön ki, hogy egy napot, azaz 24 órát dolgozik, majd kettőt pihen, és így tovább, a munka pedig eshet hétvégére vagy ünnepnapra is. A szakszervezeti elnök szerint ezzel még nem lenne nagy gond, hogyha a korengedményes nyugdíjat 2012 januárjával nem törölték volna el. Annak az intézkedésnek a hatására viszont a jelenlegi gyakorlat elfogadhatatlanná vált.

Salamon Lajos úgy tudja, mostanra már legalább 400–500 tűzoltó felkészült arra, hogy beadja a szolgálati panaszát, ami az első lépésnek tekinthető a bérvita rendezésére irányuló kísérletben. Mostanra sikerült megtalálni azt az ügyvédi csoportot, amely vállalja az elhúzódó pereskedést, beleértve a nemzetközi jogi fórumokon ellátandó képviseletet. (Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !