Súlyosabb büntetés kiszabását kezdeményezi az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat volt elnökével szemben

Az elsőfokú ítélet súlyosítását kezdeményezte az ügyészség az Országos Roma Önkormányzat (ÖRO) 2019 és 2023 közötti elnökével szemben - közölte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség pénteken az MTI-vel.

Azt írták, hogy az 54 éves férfival szemben a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség 2023 februárjában emelt vádat kétrendbeli vezető beosztású, hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

A Fővárosi Törvényszék 2023. november 29-én kihirdetett elsőfokú ítéletével a terheltet bűnösnek mondta ki korrupciós bűncselekményekben, és halmazati büntetésül négy év börtönre és 260 000 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A férfit 2019-ben választották az Országos Roma Önkormányzat elnökévé. 2022 tavaszán elhatározta, hogy tisztségéről lemondana, azonban elnöki beosztását áruba bocsátotta. 2022 augusztusának elején az ORÖ budapesti székházában a nemzetiségi önkormányzat taggyűlésének egyik tagját azzal az ajánlattal kereste meg, hogy amennyiben fizet neki 30 millió forintot, elnöki tisztségéről lemond, és elősegíti, hogy képviselőtársát válasszák meg utódjául. A nemzetiségi képviselő a vádlott ajánlatát elutasította.

A vádlott azonban nem tett le korrupciós szándékáról, ezért 2022. augusztus 11-én egy másik közgyűlési tagot is megkeresett, és neki is felajánlotta, hogy a már említett összeg ellenében lemond az elnöki tisztéről, és segítséget nyújt abban, hogy új elnökké válasszák képviselőtársát.

A vádlott ajánlatát a nemzetiségi képviselőtársa látszólag elfogadta, majd értesítette a nyomozó ügyészséget; a vádlottat végül 2022. augusztus 31-én Kecskeméten a pénz egy részének átvétele közben fogták el.

A közlemény szerint az elsőfokú ítélet ellen az ügyész magasabb tartamú szabadságvesztés, felemelt összegű pénzbüntetés és hosszabb időtartamú mellékbüntetés kiszabásáért fellebbezett, míg a vádlott és védője enyhítés céljából fellebbeztek.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban előterjesztett másodfokú indítványával a korábbi jogerős büntetése hatálya alatt korrupciós bűncselekményeket megvalósító terhelttel szemben az elsőfokú ítélettel kiszabott büntetés súlyosítását kezdeményezte a Fővárosi Ítélőtáblánál - áll a közleményben.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !