Politico: „a béka segge alá” kerülhet Orbán Viktor

Mélyponton van Orbán Viktor és a többi uniós vezető kapcsolata a Politico forrásai alapján. Egy európai diplomata szerint ha a magyar miniszterelnök februárban is megpróbálja megvétózni Ukrajna támogatását és az uniós költségvetést, reális lehetőséggé válhat, hogy felgyorsítsák a 7. cikkely szerinti eljárást, és tényleg elveszik Orbán szavazati jogát - írta a Szabad Európa.

Öt, névtelenséget kérő európai diplomata forrására hivatkozva írta azt a Politico, hogy olyan szinten megrendült már a bizalom Orbán Viktor és a többi uniós vezető között, hogy a legsúlyosabb politikai szankció is egyre reálisabb opció lehet.

Ez a 7. cikkely szerinti eljárást jelenti, aminek a végén ideiglenesen megfoszthatják szavazati jogától a magyar kormányt a tagállamok tanácsában. Amennyiben megtörténik, az történelmi lépésnek számítana az egyhangú döntéshozatalra és összetartásra építő európai politikai rendszerben.

Az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás az Európai Parlament javaslatára indult be. Ez volt az a bizonyos Sargentini-jelentés, amelyet 2018. szeptember 12-én fogadott el az EP. Ebben szerepelt az, hogy a parlament felszólítja a tanácsot, hogy indítsa el a 7. cikkely szerinti eljárást, azaz állapítsa meg, fennáll-e az egyértelmű veszélye, hogy Magyarország megsérti az EU alapértékeit. Ennek végén sem lehet kizárni egy országot az EU-ból, elvehetik viszont akár a szavazati jogát is a tanács és parlament hozzájárulásával.

„Ha Orbán a februári csúcson valóban újra blokkolja a megállapodást (a költségvetésről és az ötvenmilliárd eurós támogatásról Ukrajna számára), akkor valódi lehetőséggé válhat a 7. cikkely felhasználása Magyarország szavazati jogának megfosztására” – üzente az egyik uniós diplomata forrás.

A lap idézi „a béka segge alatt” magyar kifejezést, egyrészt arra, hogy hova kerülhet Orbán Viktor, ha a többi ország tényleg működésbe hozza ellene a 7. cikkely szerinti eljárást.

„Ez nagyjából összefoglalja, hogy hogy áll a bizalom Orbán és a többi vezető között” – közölte egy uniós forrás, akiről a lap nem jelölte meg, hogy mely ország képviselője, vagy hogy megegyezik-e az előző megszólalóval.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !