Olaf Scholz: az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek

Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel az európai uniós tagállamokat Olaf Scholz német kancellár. Úgy vélte, hogy „az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek”.

„Felszólítom ezért a szövetségeseket az Európai Unióban, hogy (Németországhoz hasonlóan) szintén fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna javára” – jelentette ki Scholz Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozóját követően Berlinben.

Mint mondta, legkésőbb február elsejéig, a következő uniós csúcstalálkozóig pontos áttekintést kell nyerni arról, hogy az európai partnerek az idén milyen támogatást tudnak nyújtani Ukrajnának. „Európának meg kell mutatnia, hogy szorosan Ukrajna oldalán áll, a szabadság, a nemzetközi jog és az európai értékek oldalán” – hangoztatta.

Németország az Egyesült Államokat követően Ukrajna második legnagyobb támogatója. A kancellár elmondta, hogy Berlin csak az idén nyolcmilliárd euró értékben szállít fegyvereket és más felszerelést, és ezenfelül több milliárd euró értékben nyújtanak humanitárius és pénzügyi támogatást a kijevi vezetésnek. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !