Nagyon hosszú ideig marad fegyházban a 19 éves férfi életét kioltó kétgyermekes apa

A Fővárosi Törvényszék különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette miatt elsőfokon 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélt egy férfit, társát pedig ugyanezen bűncselekmény bűnsegédjeként találta bűnösnek, ezért vele szemben 10 év fegyházbüntetést és 10 év közügyektől eltiltást szabott ki. A bíróság az elsőrendű vádlott ellen egy másik, garázdaság és testi sértés bűntettének kísérlete miatt indult büntetőügyben hozott büntetővégzést hatályon kívül helyezte, az abban alkalmazott próbára bocsátást megszüntette, a terhelttel szemben pedig a fenti halmazati büntetést szabta ki. A törvényszék rendelkezett arról is, hogy a terheltek feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott 2021. január 19-én szóváltásba keveredett egyik ismerősével – a későbbi sértett testvérével –, akit arcon is ütött. A konfliktust egyik fél sem tekintette lezártnak, ezért másnap a vádlottak megjelentek a sértett és öccse lakása előtt, akik lementek hozzájuk. A sértett egy gáz-riasztó pisztollyal érkezett, míg az elsőrendű vádlott egy 10 centiméter pengehosszúságú kést vitt magával.  A sértett több célzott lövést adott le a pisztollyal az elsőrendű vádlott irányába. Mikor a terheltek észlelték, hogy a sértett nem éles lőfegyvert használt, az elsőrendű vádlott a nála lévő késsel megindult a férfi felé. Ekkor a sértett és testvére menekülőre fogta és befutott a lakóházuk kapuján. Az elsőrendű vádlottnak sikerült utolérnie a futásban lemaradó sértettet, aki a dulakodás során a földre esett és ott a vádlott többször megszúrta. A társát követő másodrendű terhelt a már földön fekvő férfit megrúgta, kezeit próbálta lefogni, és többször meg is ütötte. Eközben vádlott-társa további késszúrásokat ejtett a sértett testén. Az átlagosat messze meghaladó brutalitással elkövetett bántalmazást követően a vádlottak elmenekültek, a sértett pedig rövid időn belül a helyszínen életét vesztette. 

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a terheltek büntetett előéletét, a társas, garázda jellegű elkövetést, az elsőrendű esetében a többszörös halmazatot és azt, hogy a bűncselekményt próbára bocsátás tartama alatt, annak magatartási szabályait megszegve követte el. Enyhítő körülményként vette figyelembe a bíróság a vádlottak fiatal felnőtt korát, a sértetti közrehatást, az időmúlást, az elsőrendű vádlottnál a két kiskorú gyermekről való gondoskodást, a másodrendű terheltnél pedig a bűnsegédi elkövetői alakzatot.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben mind az ügyészség, mind a vádlottak és védőik fellebbeztek.

A bíróság fenntartotta a terheltek letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !