Mintegy 150 millió forintnyi kárt okozott egy magyar csaló Dominikából

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és börtönbüntetést indítványoz egy szövevényes csalássorozatot Dominikából végrehajtó magyar férfival szemben, aki mintegy 150 millió forintnyi kárt okozott.

A Fővárosi Főügyészség azt közölte az MTI-vel, hogy a 33 éves férfi a Dominikai Köztársaságban élve, 2019 és 2021 között - az elkövetésbe bűntársakat is bevonva - csalárd módon hozzáfért mások bankszámláihoz.

A sértetteket úgy választotta ki, hogy álláshirdetéseket, illetve a tulajdonosok tudta és belegyezése nélkül ingatlanhirdetéseket tett közzé, majd a jelentkezőket megtévesztette és megszerezte adataikat, amelyekkel visszaélt.

A hirdetésekre jelentkezőket rávette, hogy telepítsék a számítógépükre az általa meghatározott, távoli hozzáférést biztosító programokat, illetve tájékoztassák őt bankszámláikról, azok egyenlegéről.

A férfi a programokkal megszerezte az internetbanki hozzáféréshez szükséges felhasználói adatokat, és az azokhoz rendelt hívószámokat.

Ezután a sértettek tudta és belegyezése nélkül átutalásokat tudott végrehajtani a bankszámláikról olyan bankszámlákra, amelyek felett szintén befolyással bírt.

A férfi, társaival együtt, tíz sértettnek összesen közel 146 millió forint kárt okozott, valamint további 65 millió forintos kár csak azért nem következett be, mert két további sértett gyanút fogott és letiltották a pénzmozgásokat.

A főügyészség és a Legfőbb Ügyészség együttműködött a dominikai igazságügyi hatóságokkal, így sikerült a férfit elfogni - tették hozzá.

A Fővárosi Főügyészség a férfit folytatólagosan, különösen nagy értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, különösen nagy kárt okozó bűnszövetségben és üzletszerűen információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja és vele szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

A férfi jelenleg letartóztatásban van, a bíróság az ügyben előkészítő ülés tartását februárban tervezi - áll a közleményben. (Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !