Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak Volodimir Zelenszkij

Megadná az ukrán állampolgárságot a külföldi harcosoknak és az ukrán gyökerű külföldieknek az ukrán elnök egy, a kettős állampolgárság előtt utat nyitó törvénymódosítással.

„A reform azoknak a harcosoknak segítene, akik Ukrajna védelmére érkeztek, s úgy küzdenek Ukrajna szabadságáért, mintha a saját hazájuk volna” – szögezte le Volodimir Zelenszkij az Egység napja nevű állami ünnep alkalmából a közösségi médiában közzétett üzenetében.

A törvénymódosítás révén emellett világszerte minden, ukrán etnikumú ember és leszármazottai kérelmezhetnék az ukrán állampolgárságot, „az agresszor állam polgárai kivételével” – tette hozzá.

Kijev jelenleg nem engedélyezi a kettős állampolgárságot; a hatályos jogszabályok szerint annak, aki ukrán állampolgárságot kérelmez, le kell mondania a másik állampolgárságáról.

Az ukrajnai háború 2022-es februári kitörése óta külföldiek ezrei csatlakoztak az ukrán csapatokhoz. Az Oroszország által zsoldosoknak minősített harcosok között orosz egységek is találhatók, melyek tagjai szemben állnak Vlagyimir Putyin orosz elnök rendszerével. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !