Magyar nyugdíjasokat használt ki egy szlovák csaló

A Komáromi Járásbíróság nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt indult ügyben, 3 hónappal meghosszabbította annak a szlovák férfinek a letartóztatását, aki - a magát valótlanul ügyvédnek kiadó - megbízója bűncselekményében vett részt. A bíróság 2023. július 13-án rendelte el a letartóztatást, a gyanúsított jelenlétének biztosítása, a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása és a bűnismétlés megakadályozása érdekében. A letartóztatás meghosszabbítását elrendelő végzést az ügyész tudomásul vette, azonban az nem végleges, mivel a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be.

Az indítvány szerint egy férfi arról tájékoztatta a gyanúsítottat, hogy internetes telefonkönyvből idős sértetteket választ ki, akikkel telefonon keresztül felveszi a kapcsolatot, magát valótlanul ügyvédnek adja ki, és azt állítja, hogy a sértettek hozzátartozóját letartóztatták, azonban ő készpénz ellenében elintézi szabadlábra helyezésüket.  A gyanúsított ennek tudatában vállalta, hogy a megbízó által megtévesztett sértettekhez elutazik, átveszi tőlük a hozzátartozójuk szabadlábra helyezése érdekében átadott készpénzt, valamint ékszereket. 

Négy eset közül az egyikben a megbízó a komáromi 77 éves sértettel telefonon közölte, hogy a lányát letartóztatták, azonban ő ügyvéd, és az ügyészi kapcsolatait kihasználva el tudja intézni, hogy a sértett gyermekét készpénz ellenében szabadlábra helyezzék. Ez alapján a sértett magához vett félmillió forintot és 160 eurót, majd egy bankból további kétmillió forintot vett fel és a pénzt, valamint az aranyláncát átadta a gyanúsítottnak.

Egy másik esetben a megbízó a tatai 81 éves sértettel telefonon közölte, hogy ügyvéd, és valótlanul azt állította, hogy a sértett gyermeke a komáromi fogdán tartózkodik őrizetben kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény miatt, de 2 millió forint ellenében el tudja intézni, hogy kiengedjék. A sértett még aznap átadta a gyanúsítottnak a kért összeget, valamint 500 000 forintnak megfelelő aranyékszert.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !