Elsőfokú ítélet született a Pillangó utcai metróbaleset ügyében

A Pesti Központi Kerületi Bíróság ítéletet hozott abban a büntetőügyben, amelyben az első- és másodrendű vádlottat vasúti közlekedés tömegszerencsétlenséget eredményező gondatlan veszélyeztetésével, valamint különösen nagy kárt okozva elkövetett közérdekű üzem működésének gondatlan megzavarása vétségével vádolta az ügyészség.

A vádhatóság szerint a két férfi gondatlan magatartásának eredményeképp következett be a 2016. december 5-i Pillangó utcai metróbaleset, amelynek következtében 21 személy sérült meg. A sérültek közül öten súlyosan, a többiek pedig 8 napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedtek el. 

Továbbá a baleset következtében a metróközlekedésben is jelentős mértékű zavar keletkezett, az M2-es metróvonal forgalma hosszabb ideig szünetelt. A baleset miatt 164 „menet” kimaradt, ezek pótlására 45 darab pótlóbuszt kellett beállítani, a forgalom szünetelése kb. 94 ezer utast érintett. Az eseménysor egyben különösen nagy mértékű, összesen 158 millió forintot meghaladó kárt is eredményezett.

A bizonyítási eljárás során a vádlottak tagadták a terhükre rótt cselekmények elkövetését, érdemi védekezést terjesztettek elő, amelyben részletesen számot adtak a történésekről, előzményekről és az egész rendszer műszaki működéséről. A bíróság az eljárása során rajtuk kívül szakértőket és tanúkat is meghallgatott. A szakértők konzekvensen azt állították, hogy a baleset egy műszaki hiányosság miatt történt. 

A teljeskörű és igen részletes bizonyítási eljárás eredményeképpen az elsőfokú bíróság a vádlottakat bűncselekmény elkövetésének hiányában felmentette az ellenük emelt vád alól. 

A Pesti Központi Kerületi Bíróság tehát nem állapította meg a vádlottak büntetőjogi felelősségét, azaz azt, hogy az ő gondatlan magatartásukkal vasúti közlekedési szabályszegést követtek volna el, és ezzel tömegszerencsétlenséget okoztak volna. A bíróság szerint az sem volt megállapítható, hogy jelentős mértékben megzavarták volna a közérdekű üzem működését.

A felmentő ítélet ellen az ügyész fellebbezést jelentett be, így az eljárás másodfokon a Fővárosi Törvényszéken folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !