Elrendelte a bíróság az internetes csalók letartóztatását

A Veszprémi Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a letartóztatását annak a 32 éves férfinek és 31 éves nőnek, akikkel szemben nagyobb kárt okozó, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt folyik büntetőeljárás.

A rendelkezésre álló iratok alapján megállapítható, hogy a gyanúsítottak bűncselekmények elkövetéséből tartják fenn magukat, jogtalan haszonszerzés végett 2023 decemberében elhatározták, hogy egy internetes oldalon különböző álneveken olyan valótlan tartalmú hirdetéseket tesznek közzé, melyekben különféle típusú gépjárműveket hirdetnek eladásra, melyekkel egyáltalán nem rendelkeztek. 

Elhatározásuknak megfelelően olyan valótlan tartalmú hirdetést tettek közzé, miszerint egy Suzuki Grand Vitara típusú gépjárművet kínáltak eladásra 320 000 forintért.  A hirdetésre jelentkezett egy vevő, akinek a férfi álnéven mutatkozott be, magát rendőrnek kiadva, majd a kölcsönösen megbeszélt 100 000 forint előleget a sértett ugyanezen a napon át is utalta a gyanúsítottak által megadott bankszámlaszámra, melyet követően a megadott telefonszámon a gyanúsítottak elérhetetlenné váltak. 

A fentiek mellett a gyanúsítottak olyan valótlan tartalmú hirdetést is közzétettek, mely szerint egy Iseki típusú kerti traktort kínáltak eladásra 550 000 forintért. A hirdetésre jelentkezett egy vásárló, akinek a telefonbeszélgetés során a gyanúsítottak ismét álnéven mutatkoztak be. A sértett a gyanúsítottakkal történő telefonos egyeztetést követően az általuk megadott bankszámlaszámra még ugyanezen a napon átutalt 550 000 forintot, majd ezt követően a gyanúsítottak a sértett számára elérhetetlenné váltak. Utóbbi hirdetésre jelentkezett egy másik sértett is, akinek szintén álnéven mutatkoztak be a gyanúsítottak. A telefonos egyeztetést követően a sértett a megadott bankszámlaszámra átutalt előlegként 250 000 forintot. Ezt követően a gyanúsítottak a sértett számára elérhetetlenné váltak.

A bíróság a gyanúsítottak letartóztatását a bizonyítás megnehezítésének megakadályozása, illetve a bűnismétlés veszélye miatt látta indokoltnak.

A végzés a férfi gyanúsított vonatkozásában véglegessé vált, míg a nő fellebbezést jelentett be, így vele kapcsolatban végleges döntést a Veszprémi Törvényszék hoz másodfokon. A fellebbezésnek a végzés végrehajtására nincs halasztó hatálya, így a gyanúsított a másodfokú döntésig letartóztatásban marad.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !