Életveszélyes sérülést okozó biztonsági őr ügyében hirdetett ítéletet a bíróság

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülésen ítéletet hirdetett egy büntetőügyben, amelyben az ügyészség életveszélyt okozó testi sértés bűntettével vádolt egy férfit.

Az ítéleti tényállás szerint a terhelt biztonsági őrként dolgozott egy VII. kerületi szórakozóhelyen, ahol munkatársaival beengedési feladatokat látott el. 

Az ominózus este a sértett – aki korábban nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott – és társasága be szeretett volna menni a szórakozóhelyre. A vádlott közölte a férfival, hogy nem fogja őt beengedni. Kijelentését nyomatékosítandó a terhelt lökdösni kezdte a sértettet, majd amikor később dulakodni kezdtek, ököllel megütötte őt. Az ütés hatására a sértett megtántorodott, ezután a vádlott mellkason lökte a férfit, aki hanyatt esett, beverte a fejét a járdába és eszméletét vesztette. A terhelt ezt követően távozott a helyszínről, míg a sértettet egy, a helyszínen szolgálatot teljesítő mentőápoló elsősegélyben részesítette.  

A sértett férfi 8 napon belül és 8 napon túl gyógyuló – életveszélyes – sérülést is szenvedett, azonban az azonnal megkapott orvosi ellátásnak is köszönhetően végül nem került életveszélyes állapotba. 

A terhelt az előkészítő ülésen a vádirattal egyezően elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

A bíróság a bűnösség beismerését, valamint a tárgyaláshoz való jogról történő lemondó nyilatkozatot elfogadta, ezért a felszólalásokat és a vádlott utolsó szó jogán tett nyilatkozatát követően – az ügyészi indítvánnyal egyezően – életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a férfit. 

A terheltet 3 év próbaidőre felfüggesztett 2 év börtönbüntetésre, továbbá 3 év időtartamra a biztonsági őr foglalkozástól való eltiltásra ítélte.

A Fővárosi Törvényszék a büntetés kiszabása során a vádlott javára enyhítő körülményként vette figyelembe azt, hogy a fiatal felnőtt terhelt a cselekményét beismerte, annak elkövetését pedig nagyon megbánta. Súlyosító körülménynek számított ugyanakkor a hasonló bűncselekmények elszaporodottsága. 

A bíróság előzetes mentesítésben részesítette az arra általa érdemesnek talált férfit.

A fellebbezésre jogosultak az ítéletet tudomásul vették, így az a mai napon jogerőre emelkedett.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !