Éheztették és hagyták kiszáradni a már beszélni is alig tudó anyjukat a téti testvérek

Súlyosítaná a Győri Fellebbviteli Főügyészség egy téti testvérpár tagjainak tíz-tízéves fegyházbüntetését. A testvérek nem gondoskodtak idős, magatehetetlen édesanyjukról, hozzájárulva ezzel az asszony halálához.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség MTI-hez eljuttatott közleményében azt írták: az 54 éves férfi és 84 éves anyja kettesben élt egy téti házban, és ebben a Győr-Moson-Sopron vármegyei városban élt a sértett 60 éves lánya is, aki 2019 novemberétől anyja ápolására kiemelt összegű ápolási díjat kapott.

Az alkoholizáló életmódot folytató testvérek nem gondoskodtak az időközben önellátásra képtelenné vált, ágyhoz kötött, nehezen kommunikáló édesanyjuk tisztán tartásáról, illetve folyadékkal, élelemmel, gyógyszerekkel való ellátásáról.

Mikor 2020 júniusában lánya észlelte édesanyja állapotának rosszabbodását, csak másnap szólt a házi betegápolónak, aki értesítette a mentőket. Az idős asszony azonban a kórházban néhány nap múlva meghalt. Halálát súlyos fokú kiszáradása okozta, amely megfelelő gondoskodással elkerülhető lett volna - emelték ki.

Mindezért a Győri Törvényszék a vádlottakat tavaly októberben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt tíz-tíz év fegyházbüntetésre ítélte. Az ítélet ellen az ügyész a minősítés megváltoztatása és a büntetések súlyosítása, a vádlottak és védőik enyhítés érdekében fellebbeztek.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség szerint ugyanis a testvérek rendkívüli lelki és testi gyötrelmet okoztak édesanyjuknak, ezért cselekményük különös kegyetlenséggel elkövetettnek is minősül.

A vádlottak mind az erkölcsi, mind a jogi normákon alapuló gondozási kötelezettségüket durván megszegték, ami kirívó embertelenséget mutat, ezért szigorúbb büntetést kell kiszabni velük szemben - áll a közleményben.

Az eljárás másodfokon a Győri Ítélőtáblán folytatódik.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !