A teljesen lekopott gumiabroncs miatt okozott balesetet a nógrádi férfi

A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 27 éves férfi ellen, aki rossz műszaki állapotban lévő autójával okozott személyi sérüléssel járó balesetet.

A vád szerint a férfi Nagylóc irányából Szécsény felé vezette autóját, mellette 22 éves munkatársa ült. Az autó egyik gumiabroncsa a többitől eltérő méretű, típusú és mintázatú, szinte teljesen lekopott futófelületű volt, ezért a személygépkocsi a biztonságos közúti közlekedésre alkalmatlan állapotban volt.

A sofőr a megengedettet meghaladó, az esős időjárási körülményekhez képest is eltúlzott, mintegy 100 km/h sebességgel közelített egy olyan útszakaszhoz, ahol már messziről jól láthatóan egy műszaki hibás jármű állt, nagyobb részével a füves útpadkán, ezt elakadásjelző háromszög is jelezte.

A vádlott balra kormányzott és fékezett, de a vizes útburkolaton az autó átcsúszott a menetiránya szerinti bal oldalra. A szemből, szabályosan érkező autó vezetője ezt látva fékezett, majd az útpadkára kormányozott, de a balesetet így sem volt lehetősége elkerülni, a vádlott gépkocsijának jobb oldalsó része nekiütközött járművének.

A baleset következtében a vétlen gépkocsivezető könnyű, a vádlott súlyos sérüléseket szenvedett, a járművek jelentősen megrongálódtak. A vádlott utasa maradandó fogyatékosságot eredményező sérüléseket szenvedett. 

A megfelelő gumiabroncsok használata és a sebességhatár betartása esetén a vádlott autója nem csúszott volna meg, a járművek ütközés nélkül elhaladtak volna egymás mellett, ezért az ügyészség maradandó fogyatékosságot eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta meg a sofőrt.

Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság szabjon ki vele szemben próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetést, tiltsa el a közúti járművezetéstől, valamint fizettesse meg vele az eljárás során keletkezett 524 459 forint bűnügyi költséget.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !