A NAV belenézne a cégek bérszámfejtő rendszereibe

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, olyan rendszeren dolgoznak, amelyet – bizton állítja – még sehol a világon nem alakítottak ki, a fejlesztés a foglalkoztatás ügyét helyezné új alapokra. Ha a szisztéma zöld lámpát kap, a munkaügyekben ezentúl nem lesz bevallás - írta a 24.hu.

Vágujhelyi Ferenc kormánybiztosként felügyeli a fejlesztést, amely a munkaadók bérszámfejtő rendszereinek adatairól, változásairól valós időben tájékoztatná a NAV-ot. Tudnák, ha valaki új állást kap, fizetés nélküli szabadságra megy, kijelentik. A rendszer kiszűrné a csalást, védené a dolgozókat. Minden érintett kormányzati, állami szervezet megkapná a NAV-tól az összesített adatokat.

Jelenleg azon dolgoznak, hogy lezárják az úgynevezett hibásan nyitva maradt jogviszonyokat, amikor nem jelentik ki a munkavállalót, amikor elhagyja munkahelyét. Számításaik szerint meghaladja az egymilliót az ilyen jogviszonyok száma.

Azt ugyanakkor már most is ellenőrizheti a munkavállaló, ha a munkáltató levonja a járulékokat, de azt nem fizeti be az államnak, így nem szerez jogot a társadalombiztosítás ellátásaira, elsősorban is nyugdíjra.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !