A magyar szavazók több mint fele nem akar kormányváltást

A kormányváltást óhajtók tavaly szeptemberi abszolút többsége relatívvá, 52 százalékról 48 százalékra olvadt - derült ki a Mediánnak a HVG számára készült kutatásából, vette észre a Népszava.

Ebből a többi között kiderül, hogy 2023 őszén 65 százaléknyian mondták azt, hogy rossz irányba mennek a dolgok. Ez most már valamelyest mérséklődött: egészen pontosan 57 százalékra. A választani tudó biztos szavazók közt toronymagasan, 53 százalékkal vezet a Fidesz-KDNP. Őket követi második helyen az ellenzék legerősebb pártja, a Demokratikus Koalíció 11 százalékkal. A Mi Hazánk 8, a Momentum 7, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 6, a Jobbik pedig öt százalékos támogatottságot tudhat magáénak januárban.

A kis pártok közül a Jakab Péter - féle A nép pártján a legerősebb, amely három százalékon áll. A Magyar Szocialista Párt (MSZP) kettő, a Vona Gábor által alapított Második Reformkör ugyancsak 2 százalékos értéket ért el. A Párbeszédet, a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, vagy éppen az LMP-t 1 százalékra mérte a Medián. A cég szerint az elbizonytalanodás elsősorban az ellenzéket érintette. Szinte mindegyik párt veszített egy-két százalékot, az európai parlamenti választáson pedig akár négy vagy öt párt is mandátumhoz juthat, éppen ezért nagy helyezkedés és versengés várható köztük.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !