Volodimir Zelenszkij kizártnak tartja, hogy tárgyaljon vagy kompromisszumot kössön Vlagyimir Putyinnal

Vlagyimir Putyin orosz diktátornak nincs szüksége békére Ukrajnában, ezért lehetetlen vele vagy a kremli cinkosaival tárgyalni vagy kompromisszumot kötni – jelentette ki Volodimir Zelenszkij elnök Buenos Airesben a latin-amerikai médiának tartott sajtótájékoztatóján.

Zelenszkij elmondta: „Először is, neki (Putyinnak) nincs szüksége békére. Amikor egy problémát meg akarunk oldani, meg kell értenünk, hogy ez minden fél számára szükséges. Be akarjuk fejezni a háborút.” Hozzátette, hogy elképzelhetetlennek tartja a tárgyalásokat az orosz diktátorral vagy az orosz féllel az Ukrajna megszállt területein élőkről.

„Hogyan tárgyalhatnék Putyinnal? Felejtsük el egy pillanatra, hogy gyilkos. Az orosz féllel. Hogyan tárgyalhatnék vele olyan emberekről, akik néhány megszállt városokban, falvakban vannak, ott élnek. És itt leül két ember vagy két csapat, és azt mondják: legyenek a tieid. Kik vagyunk mi, hogy eldöntsük, hol éljenek, kik legyenek, milyen nyelven beszéljenek, milyen zászlót tiszteljen? Kik vagyunk mi?” – kérdezte az államfő.

Zelenszkij hangsúlyozta, hogy Ukrajna Alkotmánya szerint meg kell védenie az emberek jogait és szabadságjogait, segítenie és meg kell szabadítania őket a betolakodóktól. Mellette olyan állampolgároknak kell lenniük, akik készek fegyvert fogni és segíteni az embereknek a megszállt területeken.

„Meg akar valaki halni? Nem. Mindenki élő ember. De ez az ember (Putyin) nem akar párbeszédet, nem akarja megállítani a háborút. Számára ma a háború megállítása két szavába kerülne telefonon. Mondja meg a csapatainak, hogy vonuljanak ki. Ez a helyreállítás, ez egy teljes helyreállítás (a területeké), akkor ez tisztán diplomácia, majd egy beszélgetés fegyverek nélkül. Ez az ember nem akarja megtenni, őt nem érdekli” – hangsúlyozta az elnök.

Az államfő emlékeztetett arra, hogy 2014-ben, miután Oroszország elfoglalta Donbász egy részét, Putyin kijelentette, hogy nem fog teljes körű háborút folytatni Ukrajna ellen. Azután a diktátor kifogása az volt, hogy állítólag az oroszul beszélőknek segít.

„Ha ez így van, miért indult el a teljes körű háborúba? Minden, amit mond, nem igaz. Nem érdekli a független Ukrajna, szüksége van Ukrajnára egy részként, Oroszország enklávéjaként, amit tett Fehéroroszországgal, amit Moldovával,Grúziával tett. Mindenhol, mint nálunk, egész területeket elfoglalt, hogy ne legyen stabilitás és egy idő után jöjjenek és teljesen elfoglalják. Ukrajna egy nagy állam és nem sikerült neki. Mit ajánlhat fel a kompromisszumért? Ki ő? Nem tudok emberekkel kereskedni. És kivel? Olyan emberrel, akinek a szava semmit nem ér. Ezek nem garanciák” – hangsúlyozta Volodimir Zelenszkij. (Kárpát.in.ua)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !