Volodimir Zelenszkij elmondta, milyen feltétellel lehet tűzszünet Ukrajnában

Ukrajna nem fog beleegyezni tűzszünetbe, hacsak Oroszország nem vonja ki csapatait – jelentette ki az ukrán elnök, miközben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a közel-keleti konfliktus közepette a nemzetközi figyelem „nem összpontosul” az ukrajnai helyzetre.

Volodimir Zelenszkij kijevi irodájában ázsiai médiumoknak, köztük a Kyodo News japán hírügynökségnek nyilatkozott. Azt hangoztatta, hogy „a jövőben csak akkor lesz egyetértés a békéről és biztonságról, ha nem tartózkodnak orosz csapatok a területünkön”.

Hozzátette: „Harcolunk azért, ami a miénk, mert nem hisszük, hogy Oroszország békét akar”. Zelenszkij egyben a háború befejezését célzó 10 pontos békeformulájának támogatására szólított fel, amely magában foglalja az összes orosz haderő azonnali kivonását.

Elképzelései szerint a tervről januárban Svájcban tartják a negyedik találkozót, majd ezt követően vezetői szinten tárgyalnak egy „kész dokumentum” kidolgozásáról, amely körülbelül hat hónap múlva készül el. 

Az ukrán államfő nemcsak a Nyugat, hanem Kína támogatását is kérte, amely mély kapcsolatokat ápol Oroszországgal, valamint a „globális dél” néven ismert fejlődő és feltörekvő országokét.

Eközben a nemzetközi figyelem eltolódása az Izrael és a Hamász palesztin fegyveres csoport közötti gázai háborúra Zelenszkij szerint Oroszország kezére játszott. „Mindenki megérti, hogy elfeledkeztek Ukrajnáról, és átálltak a közel-keleti helyzetre” – mondta. „Úgy vélem, hogy az Oroszországi Föderáció pontosan ezt akarta elérni, és sajnálattal kell mondanom, hogy elérték a kívánt eredményt”.

Azt is elmondta, hogy várakozással tekint az Ukrajna újjáépítéséről februárban Tokióban tartandó konferencia elé, és reményeket fűz a kétoldalú együttműködéshez a technológia, a digitalizáció, a zöld energia és az infrastruktúra területén. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !