Több mint 23 milliárd forint értékű kokaint foglaltak le a rendőrök egy csepeli telephelyen

A csepeli szabadkikötőben ólálkodó maszkos férfiről érkezett bejelentés a Budapesti Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába 2023. november 11-én hajnalban. Az ismeretlen elmenekült, őt már a rendőrök sem találták meg. Megtalálták ugyanakkor azt a hűtőkonténert, amit megpróbált kinyitni. A hat méter magasan elhelyezett konténerben kialakított rejtekhelyről 155 darab, egyenként körülbelül egykilós kábítószergyanús anyagot tartalmazó csomag került elő. A helyszínen folytatott szemle keretében alkalmazott tesztek kokaint mutattak ki - közölte a rendőrség.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Kábítószerbűnözés Elleni Osztálya különösen jelentős mennyiségre elkövetett kábítószer birtoklása bűntett miatt rendelt el nyomozást ismeretlen tettes ellen. A kirendelt vegyészszakértő vizsgálata megerősítette, hogy az összesen nettó 154,805 kilogramm lefoglalt anyag kokain, aminek feketepiaci értéke 23 milliárd 220 millió forintra tehető. Ez átlagos hígítással is annyi kábítószer, hogy életkortól függetlenül minden második fővárosi lakosra jutna egy adag. A tiszta hatóanyagtartalom megállapítása érdekében iü vegyészszakértőt rendeltünk ki, aki megállapította, hogy nagy tisztaságú kokain került lefoglalásra.

Az adatgyűjtés megállapította, hogy kábítószer elrejtésére használt konténert Ecuadorban adták fel, és banánt szállítottak benne. A szállítmány Mexikóba, majd hajóval Németországba érkezett, onnan vasúton jutott Magyarországra 2023. november 8-án, ahol a banánt  kirakodták.

A BRFK nyomozói minden részletre kiterjedő adatgyűjtést folytatnak Magyarországon, és felvették a kapcsolatot több külföldi hatósággal, köztük az amerikai kábítószerellenes ügynökséggel, a DEA-vel.

Ezen az óriási drogfogáson túl a Budapesti Rendőr-főkapitányság 2023-ban összesen kb. 406 209 000 forint utcai értékű kábítószert vont ki a feketepiaci forgalomból, közte 2,775 kg kokaint, 4,55 kg amfetamint, 76,21 kg (továbbá 138 tő) marihuánát, és 96 főt fogott el kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt. ​(Fotó: police.hu)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !