Rossz hírünk van azoknak, akik a facebookos My Puzzles alkalmazást használják

Újabb alkalmazás megy körbe a Facebookon, amellyel ezúttal azt tudhatjuk meg, hogy a mesterséges intelligencia (MI) szerint hogy néznénk ki különböző életszituációkban, történelmi korokban. A My Puzzles biztonsági szakértők szerint adathalász alkalmazás, és több mindenhez kér hozzáférést, mint amihez az átlagember – az app működésének tudatában – szívesen adna neki.

A My Puzzles egy olyan alkalmazás, ami „MI-képalkotás útján pillanatok alatt Disney-hercegnőt varázsol Baba Jagából és Adoniszt Quasimodóból, csupán – hozzáférést kér cserébe a felhasználó összes adatához” – írja a CyberThreat.Report kibervédelmi oldalra hivatkozva a Telex. Az adatokon kívül az app a felhasználó kapcsolati hálójához is hozzáférhet, ami megint csak óriási intő jel azoknak, akik kibervédelemmel foglalkoznak.

A cikk Kubatovics Áron Facebook-bejegyzését idézi, ami leírja: az app az adatokat rengetegféleképpen felhasználhatja. Például 

  • több millió, tízmillió, százmillió profilképhez, névhez, nyelvi beállításhoz jut hozzá; 
  • egy bot ezek alapján meg tudja keresni a valós profilt, és le tudja másolni a nyilvános adatait; 
  • a sajátunkat lemásolva több hamis profilt alkothat, akár más közösségi oldalakon is.

Nem maga a személyes adatok kisajtolása a probléma, az app ugyanis leginkább csak azokat használja, amelyeket egyébként is nyilvánosan osztunk meg. A kapcsolati hálóhoz való hozzáférés a nagyobb veszélyforrás ebben az esetben. Ráadásul amikor például megengedjük neki, hogy az alkalmazás a Messengeren keresztül üzeneteket küldjön nekünk, már sejthetjük, hogy személyre szabott, profilelemzésre alapuló üzeneteket fogunk kapni.

Ha bedőltünk a My Puzzles szépségeinek, szerencsére nincs veszve minden: az app engedélyeit bármikor visszavonhatjuk, ha rákattintunk a Beállításokra, megkeressük az Alkalmazások és webhelyek opciót, kiválasztjuk a My Puzzlest, és eltávolítjuk az engedélyt.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !