Politológus: nagyon rossz üzenete van annak, hogy megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások a háborúban álló Ukrajnával

Paradoxonnak nevezte Zlatan Klokic, a boszniai Szerb Köztársaság európai integrációért felelős minisztere, hogy az Európai Unió számára Ukrajna kívánatosabb tagállam lenne, mint Bosznia-Hercegovina, ahol 28 éve béke honol.

Az X (korábban Twitter) közösségi platformon írt bejegyzésében Klokic emlékeztett arra, hogy pontosan 28 évvel ezelőtt, 1995. december 14-én írták alá a daytoni békeegyezményt, amely lezárta a boszniai háborút, és békét hozott az országnak.

Milyen üzenetet küld mostani döntésével Brüsszel Boszniának és a világnak? Ez azt jelenti, hogy az összetűzéseket szívesen fogadják? Miért vannak a feltételek? - kérdezte a miniszter annak kapcsán, hogy az Európai Tanács csütörtökön úgy határozott, hogy megkezdik a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával és Moldovával, Szarajevóval viszont csak később, "amint eléri a tagsághoz szükséges kritériumok teljesítésének szükséges szintjét".

Vojislav Savic politológus a boszniai Szerb Köztársaság közszolgálati televíziójának (RTRS) péntek reggeli műsorában toxikusnak nevezte az Európai Unió és Bosznia-Hercegovina kapcsolatát az egy nappal korábbi döntés fényében. Szerinte nagyon rossz üzenete van annak, hogy megkezdődnek a csatlakozási tárgyalások a háborúban álló Ukrajnával. "Bosznia-Hercegovinának azt üzenték, hogy továbbra is össze kell hangolnia a politikáját az EU normáival, és akkor egyik napról a másikra megnyitják a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, amely semmilyen feltételt nem teljesített, még csak nincs is irányítása és szuverenitása a teljes területe felett" - hangoztatta a politológus.

Bosznia-Hercegovina 2016 februárjában nyújtotta be az uniós tagság iránti kérelmét, és 2022 decemberében kapta meg az uniós tagjelölti státuszt azzal a feltétellel, hogy teljesíti a Brüsszel által támasztott feltételeket az alapvető jogok biztosítása, a migráció elleni harc, illetve a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem terén.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !