Orbán Viktor: Volodimir Zelenszkij tárgyalási ajánlatot tett, amit én elfogadtam

Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor.

A miniszterelnök több kérdést is kapott a legutóbbi uniós csúccsal, Ukrajna csatlakozási tárgyalásaival és támogatásával kapcsolatban. Orbán Viktor felidézte, hogy nyolc órán keresztül próbálkozott meggyőzni a többi tagállamot arról, hogy ne kezdjék el az ukrán csatlakozási tárgyalásokat, mert az hiba lenne.

Úgy fogalmazott: "Magyarország nem tart igényt a Kasszandra-szerepre", nem gondolja azt, hogy meg fogja tudni mondani, mi fog történni. De vannak tapasztalatai, hiszen pontosan ilyen szembenállás volt a migrációval kapcsolatban is, amivel kapcsolatban nagy baj lett az EU-ban - mutatott rá.

Hozzátette: ha a magyarok hosszú évek után is kitartanak amellett, hogy az ukrán csatlakozás nem jó, akkor még mindig ott van a magyar parlament döntése, amelynek jóváhagyása nélkül Ukrajnát nem lehet felvenni az EU-ba.

Kitért arra is, hogy szerinte a tagság helyett realisztikusabbat, stratégiai partnerséget kellene ajánlani Ukrajnának.

A pénzügyi kérdésekről szólva azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna támogatására van lehetőség az uniós költségvetésen kívül is.

Orbán Viktor közölte, Magyarországnak nem az a célja, hogy blokkoljon dolgokat, hogy nemeket mondjon, hanem hogy igeneket, hogy Brüsszelben jó döntések szülessenek. Nem nevezte jó döntésnek Ukrajna uniós költségvetésen belüli támogatását, mert az veszélybe sodorhatja a büdzsé egyéb rovatait, például a benne lévő magyar pénzeket is.

Az ukránoknak adandó uniós pénzügyi támogatást mi semmilyen magyar pénzügyi kérdéssel nem akarjuk összekötni; az Ukrajnával kapcsolatos magyar álláspont nem azon múlik, felszabadítják-e a magyaroknak járó uniós pénzeket - jelentette ki.

"Az az uniós módszer, hogy bajuk van a magyarokkal, majd megbüntetik a magyarok gyerekeit az Erasmus-programon keresztül, az a magyar lélektől idegen. Rendkívül hitvány dolognak tartjuk, mi ilyet nem csinálunk, különböző dolgokat nem kapcsolunk össze" - emelte ki.

Az ukránok ügyéről nem akkor tudunk megállapodni, ha van pénz Magyarországnak, hanem akkor, ha az a javaslat önmagában értelmes - mondta el, hozzátéve: a legfontosabb, hogy az ukránok támogatása legyen kívül a költségvetésen, és ne kapcsolják össze más költségvetési kérdésekkel.

Emlékeztetett arra, Magyarország azt gondolja, hogy az uniós költségvetés jó, és ha hozzányúlunk, abból csak bajok származnak, ezért mi nem kérünk semmit, csak annyit, hogy ami benne van a költségvetésben, azt hajtsák végre.

Hozzátette, a magyarok pénze benne van a költségvetésben, ezért jár Magyarországnak. "Ha azonban módosítgatni kezdik a költségvetést, akkor a magyar érdek is megjelenik, és ennek megfelelően fogunk tárgyalni" - közölte.

A miniszterelnök továbbra is tűzszünetet szorgalmazott az orosz-ukrán háborúban, minden háború utáni rendezéstől függetlenül. Ezt követően - folytatta - időt kell hagyni a béketárgyalások keretének kialakítására.

Szerinte Európát az a veszély fenyegeti, hogy ha nem kezd tárgyalásokat, akkor a végén az oroszok az amerikaiakkal fognak megegyezni Európa feje felett.

Fontosnak nevezte azt is, hogy Magyarországnak ne legyen közös határa Oroszországgal, hogy Magyarország és Oroszország között "mindig legyen valami, valami államalakulat, ez most Ukrajna volt az elmúlt időszakban". Ennek a megváltoztatása nem magyar szándékok szerint történt - tette hozzá.

Magyarország olyan lépéshez nem járul hozzá, amely berántja egy háborúba. "Nem akarunk egy szövetségi rendszerbe tartozni egy olyan országgal, amely jelen pillanatban véres háborúkat vív az ország keleti határán" - fogalmazott, jelezve azt is, hogy ez nem "egy önző magyar álláspont", a NATO is ezt mondja.

Közölte, Ukrajna NATO-tagsága azt jelentené, hogy Magyarországnak holnap reggel kötelező lenne Ukrajnába katonákat küldenie.

Az ukrán elnök meghívásáról úgy nyilatkozott, "egymás mellé sodort minket a szél" az argentin elnök beiktatásán, ahol Volodimir Zelenszkij "tárgyalási ajánlatot tett, amit én elfogadtam".

Hozzátette: tisztázni kell, miről beszéljenek a felek, mert a kétoldalú kapcsolatokról szóló egyeztetést a két külügyminiszternek kell előkészítenie, Ukrajna uniós tagságának ügyében pedig előbb az uniós minisztereknek kell egyezségre jutniuk.

A jövő februári európai uniós csúcsról a miniszterelnök elmondta, külön lehet választani két ott tárgyalandó kérdéskört: az egyik Ukrajna uniós pénzügyi támogatása, a másik pedig az egyes tagállamok ettől független költségvetés-módosítási igénye.

Az elsőről elmondta: 26 tagállam azt javasolja, hogy négy évre adjunk Ukrajnának 50 milliárd eurót, "ami jelenleg nincs", így a közösség vegyen fel hitelt, a hétéves uniós költségvetésen keresztül.

Kifejtette: a támogatásra "értelmes időkeretet jelöljünk ki", hiszen "fogalmunk sincs arról sem, mi lesz negyedév múlva", annak mértékét az amerikai szerepvállaláshoz kössük, hiszen "egy bizonytalan nagyságrendű kiadás szétzilálja a költségvetésünket". Kiemelte: a megoldás az volna, hogy mindenki adjon például nemzeti összterméke arányában pénzt.

Mi nem akarunk senkivel közösen hitelt fölvenni - jegyezte meg a miniszterelnök, hangsúlyozva, nem akarjuk újra elkövetni azt a hibát, amelyet a helyreállítási alap esetében, hiszen a koronavírus-járvány elmúlt, de több tagállam még nem jutott hozzá a neki járó összeghez.

Nekünk az a véleményünk, hogy közösen pénzt fölvenni más országokkal, miközben ezekkel az országokkal folyamatos politikai vitánk van, nem észszerű dolog - tette hozzá.

Az uniós költségvetés egyéb módosításaira vonatkozó kezdeményezésekről Orbán Viktor elmondta, ha elkezdődik egy ilyen folyamat, "akkor majd ezt Magyarország is meg fogja tenni". Ez előttünk áll, ez a következő egy hónapban tisztul majd le - fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy a kárpátaljai magyarok jobban járnának-e, ha Ukrajna uniós tag lenne, azt válaszolta: "igen, lehet ezt úgy csinálni, hogy jobban járjanak".

Azt, hogy Petro Porosenko volt ukrán elnöknek nem engedélyezték, hogy elhagyja országát, mivel az információk szerint a magyar miniszterelnökkel találkozott volna, Orbán Viktor úgy kommentálta: ebben az ügyben megengedőbb, mint a közvélemény általában, mert Ukrajna háborúban áll, ezért rendkívüli szabályokat érvényesítenek, "nincsenek választások, a pártokat lényegében betiltották, a gyakorlatilag a szabad sajtót megszüntették". Ezt - mint mondta - elfogadandó rossznak tekinti: "egyetlen kritikus szavam sincs ezzel kapcsolatban, mert ha úgy látja az ukrán állam, hogy valakinek a távozása az ország területéről nemzetbiztonsági kockázatot okoz, akkor ennek megfelelően kell eljárni".

Ugyanakkor megjegyezte: kérdés, hogy ha egy ukrán állampolgár találkozása egy magyar miniszterelnökkel nemzetbiztonsági kockázatot okoz, akkor hogy akar Ukrajna tag lenni az unióban. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !