Orbán Viktor: januártól 32,2 százalékos pedagógusbéremelés várható

A cél 2024-ben az, hogy a nagy küzdelmek helyett inkább a családok legyenek megint a politika középpontjában - jelentette ki a miniszterelnök csütörtökön Budapesten nemzetközi sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor azt mondta, ha 2023-ban azért küzdöttek és dolgoztak az emberek Magyarországon, hogy amit már korábban elértek, ne veszítsék el, 2024-től azt reméli a kormány, hogy az előrelépés érdekében dolgozhat az ország.

Értékelése szerint 2023 a nagy küzdelmek éve volt: itt volt a háború, a növekvő terrorfenyegetés, a migráció, az infláció és Brüsszel.

Kifejtette, a kormány céljai világosak voltak: a háború esetében Magyarországnak ki kell maradnia a konfliktusból, az Európában felerősödött terrorfenyegetést mindenképpen távoltartani az országtól, a migrációt megfékezni, az inflációt letörni és Brüsszellel megegyezni, "dacára a folyamatos gáncsoskodásnak".

A miniszterelnök elmondta, az infláció, a háború, a migráció és a terrorfenyegetés kérdésében sikerrel jártak, amit célul tűztek ki, el is érték.

Hozzátette: nagy küzdelmet folytattak a magyar családok is idén, mert a háború magával hozta a szankciókat, az energiaáremelést, ami veszélybe sodorta a nyugdíjak és a bérek értékét.

A nyugdíjak értékét teljes egészében sikerült megvédeni, de úgy látszik, hogy a béreket is nagyobb arányban sikerült megvédeni, mint ahogy az év közepén látszott, amikor volt egy 4-5 százalékos féléves reálbércsökkenés, amit év végére talán egy százalék alá tudnak szorítani - mondta.

A kormány eddig bejelentett, az előrelépésért tett intézkedései között említette az új lakásprogramot, hangsúlyozva: bíznak abban, hogy a csok plusz sok tízezer családnak jelent előrelépési lehetőséget.

Emlékeztetett: elfogadták a munkaadók és a munkavállalók által kötött megállapodást, ami a minimálbérek 10, illetve 15 százalékos emelésére vonatkozik.

Kitért arra is, hogy a kormány a nyugdíjak értékét garantálja, sőt, miután az infláció mértékét magasabbra becsülték, mint amekkora valójában lesz, a nyugdíjak értéke némileg emelkedhet.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jövő év politikai céljainak középpontjában az európai parlamenti választások állnak. Úgy értékelt: elég általános vélekedés Magyarországon, hogy Brüsszelben a bürokraták "egy buborékban élnek", "Brüsszel vak", nem látja a valóságos életet, és elrugaszkodik azoktól a problémáktól, amelyekkel nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában küzdenek az emberek.

A 2024-es EP-választások céljának ezért azt nevezte, hogy kinyissuk Brüsszel szemét, lássa a valóságot, és képes legyen arra, hogy kijavítsa azokat a vezetési hibákat, amelyeket 2023-ban elkövetett.

Orbán Viktor az idei évet a nagy küzdelmek évének, 2024-et pedig a nagy tervek évének nevezte, hozzátéve, hogy az EP-választásokon megpróbálnak Brüsszelben jelentős politikai változást elérni.

Bejelentette: hároméves bérfejlesztési program indulhat a tanároknak és az óvónőknek, januártól várhatóan 32,2 százalékkal emelkedik a pedagógusok átlagjövedelme.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "ha a feltételek teljesülnek, és ehhez közel vagyunk, akkor egy hároméves bérfejlesztési programot is meg tudunk indítani a tanárok és az óvónők esetében."

Kérdésre válaszolva elmondta: a pedagógusbéremeléshez "egy jogi aktus még hiányzik", Magyarországnak kapnia kell Brüsszelből egy levelet, amely biztosítja a kormányt, hogy a béremelés bizonyos százalékát Brüsszel ki fogja fizetni. Ha a levél megérkezik, a kormánynak kész terve van, hogy mit fog tenni.

A programban 2024. január 1-jétől - vagyis a februári fizetésekben látható módon - 32,2 százalékos béremelést akar a kormány végrehajtani. "Ennél kisebb mértékű, de jelentősebb" emelés lesz 2025. és 2026. január 1-jétől - tette hozzá.

A béremelési program végén a pedagógusok átlagfizetése 800 ezer forint lesz - mondta.

Megjegyezte: az említett bérek átlagok, a teljesítmény és a földrajzi elhelyezkedés alapján lesznek majd különbségek.

Kijelentette: biztos kudarc lesz a vége a szerdán elfogadott új migrációs brüsszeli paktumnak.

Amíg az Unió nem szánja rá magát, hogy kimondja, amit Magyarország, hogy aki akármilyen jogcímen a területére akar jönni, annak először kérelmeznie kell ezt, a döntésre pedig az határain kívül kell várakoznia, addig akármilyen csomagokat alkot, mindig kudarc lesz a vége.

"Hegyek vajúdnak és egér fog születni, és az se kifelé szalad az unióból, hanem befelé" - fogalmazott.

A miniszterelnök meggyőződése, hogy a magyar szabályozás a "mintaszabályozás", az egyetlen bizonyítottan működő szabályozás ma egész Európában, amit nem támadnia kellene Brüsszelnek.

A miniszterelnököt a sajtótájékoztatón arra kérték, reagáljon a lengyel köztelevízió vezérigazgatójának felmentésére. Orbán Viktor jelezte, nem akar beavatkozni Lengyelország ügyeibe, de a vita, ami zajlik, nem korlátozódik Lengyelországra. A nyugati demokratikus világban történnek furcsa dolgok, van olyan nagy nyugat-európai "mintademokrácia", ahol, az egyik legesélyesebb elnökjelöltet bírósági akadályokkal akarják elgáncsolni, és előfordulhat, hogy egy jelentős parlamenti képviselettel rendelkező párt nemzetbiztonsági megfigyelés alatt áll.

"Valami kór rágja" a nyugati demokráciák szervezetét - mondta, megjegyezve, ha mindez Magyarországon történne meg, talán már a NATO-csapatok is bevonultak volna. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !