Nyolc év börtönbüntetésre ítélte a bíróság a Nánási úti emberölés vádlottját

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú nem jogerős ítéletével nyolc év börtönbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azt a férfit, akit emberölés bűntettével vádolt az ügyészség. A bíróság rendelkezett arról is, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet szerint a terhelt 2020. május 18-tól a sértett által üzemeltett vendégház egyik lakásában lakott. Kettejük között már a beköltözéstől kezdve elszámolási vita volt a lakáshasználati díj és az azért nyújtott szolgáltatás pontos tartalma miatt. A vádlott 2021 júniusát követően nem fizette a lakás használati díját, ezért a sértett az év júliusa és novembere között legalább 6 alkalommal felszólította őt arra, hogy szállítsa el onnan a személyes tárgyait, mert megszűnt a lakáshasználati joga. A felszólításokat a vádlott rendre figyelmen kívül hagyta, ugyanakkor birtokvédelmi eljárást kezdeményezett a sértettel szemben, továbbá a felek kölcsönösen rendőrségi feljelentést is tettek egymás ellen. 

Mikor a korábban a vádlott által lakott lakásban felújítási munkák kezdődtek, a sértett a lakásban hátrahagyott tárgyakat egy zárható raktárban helyezte el. Ez az intézkedés a két férfi között további konfliktusokhoz vezetett, amelyek miatt több rendőri intézkedésre is sor került. 

Ilyen előzmények után a vádlott 2021. december 3-án a késő délutáni órákban megjelent az ingatlannál, ahol egy vadászkéssel felfeszítette először a ház, majd a lakás bejárati ajtaját. Ezt észlelve a sértett telefonon bejelentést tett a rendőrségen, majd maga is megjelent az ingatlannál, ahol immár tettlegességig fajuló szóváltás alakult ki kettejük között. A nála lévő vadászkéssel legalább közepes erővel egy-egy alkalommal a hasán, a bal vállán és a bal kéz fején megszúrta a kezeivel védekezni próbáló sértettet, aki a hasát ért szúrás következtében még a helyszínen életét vesztette. Életét a kiérkező orvosi segítség sem menthette volna meg.

A lefolytatott bizonyítási eljárás során a bíróság a vádlottat emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek, amelynek büntetési tétele öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztés. A büntetés középmértéke tíz év, amelytől a bíróság a kiemelkedően sok enyhítő körülményre figyelemmel két évvel eltért. Ezen enyhítő körülmények között említendő a vádlott idősebb kora, büntetlen előélete és tartós betegsége. Fokozottan vette figyelembe a bíróság azt, hogy a férfi a tettét őszintén megbánta és a sértett hozzátartozói felé is bocsánatkéréssel élt. Csekély mértékű enyhítő körülménynek tekintette a bíróság az időmúlást, a férfi személyiségzavarát, valamint azt is, hogy a cselekményhez a két férfi között hosszú ideje meglévő konfliktus is hozzájárult. Súlyosító körülmény volt a sértett idős kora.

Az ítélet ellen az ügyész – anyagi jogszabálysértés miatt – súlyosítás érdekében, míg a vádlott és védője elsősorban téves jogi minősítés, másodsorban pedig enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Az ügyészi indítvánnyal egyezően a bíróság a vádlott bűnügyi felügyeletét fenntartotta. E végzést az érdekeltek tudomásul vették, így az végleges.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !