MSZP: nem, hogy utolértük volna Ausztriát, de lehagyott minket Románia

Az élelmiszerek, valamint az energia általános forgalmi adójának (áfa) csökkentését, a minimálbér adómentességét is tartalmazza az MSZP Rendszerváltást! című programja, amely alternatív javaslat a kormányzásra - közölte az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke kedden.

Vajda Zoltán az MSZP Facebook-oldalán közvetített sajtótájékoztatón elmondta, programjuk alapján kedvezményes, 18 százalékos áfakulcs alá kerülne minden élelmiszer, míg az alapvető élelmiszerek áfakulcsa öt százalék lenne.

Hozzátette: az energiaárrobbanás mértékét elviselhetővé kell tenni, ezért vissza kell állítani az ötszázalékos áfakulcsot a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatására, továbbá a vezetékes, illetve a palackos PB-gázra, valamint a tűzifára, a brikettre és a kokszra.

Az ellenzéki politikus azt mondta, az egykulcsos személyi jövedelemadót fel kell, hogy váltsa a sávos, mérsékelt progresszív adórendszer.

Kifejtette, a minimálbér mértékéig a munkavállalói jövedelmeket adómentessé tennék adójóváírás révén. A mindenkori minimálbér feletti és az előző évi összes fizetés középmértékig tartó sávban pedig alacsonyabb lenne az adó a jelenlegi 15 százaléknál az adójóváírás fokozatos alkalmazásával - részletezte.

A mediánbér és a minimálbér ötszöröse közötti sávban maradna a 15 százalékos adókulcs - mondta.

Vajda Zoltán kitért arra is, hogy "nem vidám" a magyar gazdaság helyzete; évek óta azt hallani a kormánytól, hogy Magyarország mindjárt utoléri Ausztriát, ehhez képest leelőzte az országot Románia.

Ezért nemcsak a fiskális, a kormányzati politika a felelős, hanem a Magyar Nemzeti Bank által képviselt monetáris politika is - vélekedett.

Szerinte a jegybank tudatosan rontotta a forint árfolyamát, amely súlyos károkat okozott a magyar gazdaságnak és a munkavállalóknak.

Bírálta a központi költségvetést is, mivel szerinte az átláthatatlan és a törvény korai elfogadásával aláásták annak a hitelességét is. Elmondta, a kormánynak jelenleg korlátlan joga van arra, hogy a költségvetési előirányzatok között rendeleti úton átcsoportosításokat hajtson végre, azaz "egy felcsúti mosókonyha" mögött is lehet erről dönteni.

Vajda Zoltán fontosnak nevezte a büdzsé transzparenciájának visszaállítását, valamint az Országgyűlés hatáskörének erősítését a fiskális politikában. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !