Minden ötödik esetben kiszolgálták azokat a 18 éven aluliakat, akiket a hatóság küldött be próbavásárlásra a dohányboltokba

Tavaly minden ötödik esetben kiszolgálták azokat a 18 éven aluliakat, akiket a hatóság küldött be próbavásárlásra a dohányboltokba - közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) a 24.hu-val.

2022-ben 574 célzott ellenőrzésből 78 esetben 23,4 millió forint bírságot, míg 2023-ban 805 ellenőrzésből 177 esetben 111 millió 650 ezer forint bírságot szabott ki a fiatalkorúak kiszolgálásának tilalmára vonatkozó rendelkezések megsértése miatt - írta az RTL.

Az SZTFH közölte azt is, hogy a tavalyi 177 esetből 16 dohánybolt volt az, amelyik 2022-ben és 2023-ban is megsértette a fiatalkorúak védelmét szolgáló rendelkezéseket. Esetükben közigazgatási bírság mellett 15 napos ideiglenes üzletbezárásra is sor került.

Szerintük a jogsértések tekintetében romlás figyelhető meg Budapesten és Pest megyében. A fővárosban 2023-ban az ellenőrzések több, mint 50 százaléka fiatalkorú kiszolgálásával kapcsolatos jogsértés megállapításával zárult, míg 2022-ben ez az arányszám 24 százalék volt. Azt ígérik: jövőre még szigorúbb lesz a rendszer, és minden trafikot legalább egyszer célzottan ellenőrizni fognak. Szeretnék hangsúlyozni, hogy gyermekek védelménél semmi nem lehet fontosabb.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége viszont tiltakozik a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések ellen, amelyeket Lázár János szorgalmazott. Szerintük aránytalanul súlyos intézkedés az, hogy a jövőbeli trafikkoncesszió elnyeréséből kizárják azon kiskereskedőket, akik a pályázat kiírását megelőző 10 évben fiatalkorúak kiszolgálása miatt szankcionálva voltak.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !