Kunhalmi Ágnes: a magyaroknak kell "orbántalanítaniuk" az EU-t

Az Európai Unió (EU) "orbántalanítását" nevezte a magyarok egyik legfontosabb feladatának a jövő évi európai parlamenti (EP-) választáson Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke Budapesten. Stefan Löfven, az Európai Szocialisták Pártja (PES) elnöke azt mondta, az autoriter rendszerek lassan falják fel a demokratikus intézményeket, és ez a folyamat erőteljesen halad Magyarországon.

A PES Európai Szocialisták egy jobb életért - A munkavállalók ereje című konferencián Kunhalmi Ágnes hangsúlyozta, nagy a tét a jövő évi választásokon: meg tudja-e az ellenzék őrizni a 2019-ben elnyert szabad városokat, és meg tudja-e őrizni a 2026-os választásokra az ellenzéki győzelem esélyét.

A miniszterelnökről szólva úgy fogalmazott: "Orbánnak az a vágya, hogy nagyon megverje az ellenzéket. Orbán vezetni akarja az EU-t, az ő jobboldali, újjobboldali és szélsőjobboldali barátaival." Hozzátette, az EP-választás tétje, Orbán Viktor megfékezése, amit az unió nem fog tudni elérni, nincs hozzá ereje és lehetősége.

"Nekünk, magyaroknak kell orbántalanítani az Európai Uniót" - jelentette ki.

A társelnök azt mondta, a feladat nagyon nagy, az MSZP ezt jelezte is az egész országnak és az ellenzéki pártoknak is, kérve őket az összefogásra.

Rámutatott, Európa-szerte koalíciós kormányok működnek. "Kérek mindenkit, vegye rá kedvenc pártját, hogy bizony működjön együtt annak érdekében, hogy Magyarországon képesek legyünk már az európai parlamenti választásokon is visszaszorítani Orbánt" - szorgalmazta.

Kunhalmi Ágnes azt is kérte az ellenzéki szavazóktól, ne válasszanak olyan pártot, amely nem akar együttműködni, mert az kormányozni sem fog tudni, hiszen akkor is együtt kell működnie.

Úgy folytatta, ha nem akarnak együttműködni az ellenzéki pártok, akkor a választók az MSZP EP-listáját tudják választani, mert a szocialista párt Orbánt akarja legyőzni.

Szerinte Orbán Viktor három oldalról is támadja a magyar ellenzéket: a számvevőszék több száz milliós büntetést ró ki rájuk, hogy ne tudjanak kampányolni, megváltoztatták a választási törvényt és "szuverenitásvédelminek nevezett hatóságot" hoznak létre, amely bárkit megbüntethet.

Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes, az MSZP EP-listavezetője szerint a kormány szemében Budapest bűnös város, a demokrácia egyik utolsó pillére. "Meg is indult Budapest ostroma", a kormány elvette a főváros feladatai egy részét, törölte a fejlesztéseit, kizárta az uniós ellenállóképességi alapból, egyik éjjel elvitte a Széchenyi teret és ugyanígy viszi a főváros adóbevételeit is - közölte.

Azért kell a fővárosnak bűnhődnie, mert az ellenzék mutatott egy másik utat Magyarországnak. A sokszínű fővárosi koalíció képes egy irányba húzni és felelősséggel kormányozni - emelte ki. Hozzátette: "mi azt csináljuk, amit mondunk, és azt mondjuk, amit csinálunk."

Tüttő Kata szerint ezekben a válságos időkben az európai szocialisták feladata az, hogy a válságokban olyan utat építsenek, amely mindenki számára járható, a kötőanyag pedig a biztonság, a fenntarthatóság, az egyenlőség és a szolidaritás.

Komjáthi Imre társelnök arról beszélt, hogy a jobb életet a Fidesz baloldali alternatívája hozhatja el. Legyen minél több szociáldemokrata! Jöjjenek utánunk és tanuljatok tőlünk - hangoztatta.

Vagy Orbán-kormány lesz jövőben, vagy szocialista, vagy a gazdagokat pátyolgató egykulcsos adó, vagy igazságos, szocialista, többkulcsos, vagy a gazdagok villáit támogató pénzszórás, vagy a vékonypénzűeket segítő szocialista lakáspolitika - mondta.

Szerinte a többség jobb életet akar és jobbat is érdemel, a többség az igazságos és szolidáris politikát támogatja. Kijelentette, hogy amíg ő az MSZP társelnöke, a szocialista párt nem udvarol a baloldaliak helyett a kiábrándult fideszes szavazóknak.

Stefan Löfven, Svédország volt miniszterelnöke, a PES elnöke szerint több veszély fenyegeti a szocialista mozgalmat, aggodalomra ad okot az illiberalizmus feltámadása, a demokrácia és a munkavállalók jogai elleni támadások. Magyarország egyik első áldozata lett ennek a folyamatnak Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt - tette hozzá.

Úgy folytatta, a probléma azonban nemcsak Magyarországon van jelen, hanem egész Európában, és ez a destruktív erő túláradóvá válhat, amellyel nagyon nehéz lesz szembeszállni.

Közölte, a szélsőjobb nem egyetlen nap alatt tesz szert hatalomra, az autoriter rendszerek lassan falják fel a demokratikus intézményeket. Ez a folyamat erőteljesen halad Magyarországon - jegyezte meg.

Szóvá tette azt a törvénymódosítást, amely alapján a munkáltatónak nem kell levonnia a szakszervezeti tagdíjat a munkavállaló béréből, ez pedig szerinte nehezíti az érdekképviseletek napi működését.

Kifogásolta azt is, hogy megszüntetik a honvédségnél a szakszervezeteket. Az Orbán-kormány pontosan tudja, mit csinál, hiszen szakszervezetek tudják jelezni, ha sérelem éri a munkavállalói jogokat - jegyezte meg, hozzátéve, a szakszervezetek nagyon fontosak egy demokráciában.

Stefan Löfven azt mondta, az MSZP nincs egyedül, a pártnak nagyon sok barátja és támogatója van Európa-szerte a szociális igazságért folytatott harcban. (MTI)

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !