Kiderült, a magyar lakosság milyen módon igyekszik spórolni az ünnepi kiadásokon

A karácsonyi menükkel és ajándékokkal járó kiadások kigazdálkodása érdekében a 18 év feletti, bankszámlával rendelkező magyar lakosság 38 százaléka előre félretesz, ezen belül 56 százalékuk már ősszel kezdi a spórolást - derül ki az OTP Bank friss, reprezentatív felméréséből, amelyről közleményben tájékoztatták az MTI-t.

Hozzátették, hogy a válaszadók 17 százaléka a nyári hónapoktól, 9 százaléka tavasszal kezd félretenni karácsonyra. Hét százalékuk pedig már a korábbi karácsonyi időszak végétől kezdve, egész évben gyűjt az ünnepre.

A közlemény idézte Fabriczki Ritát, az OTP Bank megtakarítási termékekért és szolgáltatásokért felelős területének vezetőjét, aki elmondta: tízből négy bankolónak nincs nagyobb összegű félretett pénze.

A felmérés azt is vizsgálta, hogy a lakosság milyen módon igyekszik spórolni az ünnepi kiadásokon. Példaként említették, hogy a megkérdezettek 42 százaléka kimondottan akciós ajándékokat vásárol, azaz keresi az üzletekben a leárazásokat. A válaszadók 34 százaléka ár-összehasonlító oldalak segítségével szerzi be a csomagokat. Mindezek mellett a magyarok 27 százaléka azzal igyekszik mérsékelni a kiadásait, hogy a családban mindenki fejenként csak egy ajándékot kap; a válaszadók 19 százalék saját kézzel készíti a karácsonyi meglepetést, míg 3 százaléka mondta azt, hogy családon belül kisorsolják, ki kinek vegyen ajándékot.

A vizsgálat szerint a megkérdezettek 17 százaléka jelezte, hogy nem szokott spórolni a meglepetésen.

A felmérés az OTP Bank megbízásából, a Pulzus Kutatási Rendszer közreműködésével készült november 2. és 8. között. A kutatásba a 18 éven felüli, bankkártyával rendelkezők közül 1000 embert vontak be.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !