Kétszer is eladta az autóját, sikkasztás miatt mehet börtönbe

A Bajai Járási Ügyészség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntette miatt vádat emelt egy férfival szemben. Az elkövető a gépjárművének eladása után, azt a vevőtől kölcsönkérte, majd a rábízott autót, egy hamis adásvételi szerződéssel ismételten eladta. A férfi továbbá jogellenesen használta a társa által lízingelt traktort is, amit a lízing cég elől el is rejtett.

A vádirat szerint a büntetett előéletű, Baja környékén élő férfi jelentős összegű kölcsöntartozást halmozott fel egyik ismerőse felé, amelynek törlesztéseként felajánlotta a tulajdonában lévő, 14 500 000 forint értékű gépjárművet. Ezt ismerőse el is fogadta és cégének megvásárolta az autót. Az adásvételi szerződés megkötését követően röviddel a vádlott a járművet – egy üzleti tárgyalásra – pár napra kölcsönkérte. Az ismételten birtokába került autót azonban a férfi 2022. április 2-án, az ismerőse cégének hamis pecsétjével és ismerőse hamis aláírásával ellátott adásvételi szerződéssel, jogtalanul eladta. A hamis adásvételi szerződéssel a vevő tulajdonjogát bejegyezték a gépjármű-nyilvántartásba.

A férfi 2021 nyarán megtudta, hogy egyik ismerőse nem tudja fizetni az általa lízingelt 6 millió forint értékű traktor lízingdíjait, ezért felajánlotta, hogy átvállalja a havi törlesztő részleteket a gép használatáért cserébe. Ebbe az ismerős beleegyezett és a traktort átadta, annak ellenére, hogy a lízingszerződés szerint a traktor használatát csak a lízingbeadó cég, mint tulajdonos írásos hozzájárulásával engedhette volna át. A férfi négy hónapig fizette a lízingdíjakat társának, 2022 januárjától azonban a fizetéseket beszüntette és a traktort sem adta vissza, annak helyét még a lízing cég előtt is eltitkolta. A gépet végül 2022 áprilisában egy Somogy vármegyei községben találták meg.

A férfit vagyon elleni bűncselekmények miatt már többször elítélték, jelen ügyben már különös visszaesőként áll majd bíróság elé.

Az ügyészség a férfit két rendbeli, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás bűntettével és közokirat-hamisítás bűntettével, míg társát jelentős értékre elkövetett sikkasztás bűntettével vádolja és velük szemben szabadságvesztés büntetés kiszabását indítványozza.

A vádlottak bűnösségéről a Bajai Járásbíróság fog dönteni.

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !