Kamu rendelésekkel tízmilliós nagyságrendű kárt okozott online áruházaknak egy budapesti férfi

Kamu rendelésekkel tízmilliós nagyságrendű kárt okozott online áruházaknak egy budapesti férfi. Ha a több mint kétezer csalási kísérlete mind sikerrel járt volna, akár 600 millió forinttal is megkárosíthatta volna a kereskedőket – a fővárosi kibernyomozók azonban elfogták.

Egy külföldi székhelyű webáruház 2022 májusában tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, aki csak náluk 1612 rendelést adott le utánvétes fizetést választva, majd még a kiszállítás előtt elállt a vásárlástól, és kérte a ki sem fizetett termékek árának visszautalását. Húsz esetben sikerrel járt, amivel 7,8 millió forint kárt okozott. Ugyanezt a biztonsági rést egy másik webáruháznál is kihasználta, ott 573 rendeléséből 13 esetben sikerült átutaltatni magának a ki sem fizetett vételárat, ezzel 1,3 millió forint kárt okozott. A férfi kezdetben saját, később fiktív adatokat adott meg a rendeléskor. Ha mind a 2185 csalási kísérlete sikerrel járt volna, a kárérték meghaladta volna a 600 millió forintot.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói azonosították, majd 2022. július 18-án ferencvárosi otthonában elfogták a feltételezett elkövetőt. A 30 éves Cs. Dávidot jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, valamint különösen jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalás kísérlet megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki, majd őrizetbe vették. Az eljárás során a gyanúsított hétmillió forintot megtérített az általa okozott kárból.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály kibernyomozói a szükséges eljárási cselekményeket a napokban befejezték, az iratokat vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészségre. ​​

KÖVESSEN MINKET A FACEBOOKON !